Ćušpajz od šargarepe baš kao iz vrtića – jelo koje sva deca pamte

by | oktobar 25, 2023
ćušpajz od šargarepe

Ćušpajz od šargarepe je preukusno jelo koje deca obožavaju i pamte iz vrtića. Uz to je i jeftino i jednostavno za pripremu

Da li ste ikada pitale decu koju hranu vole u vrtiću? Kao po pravilu, deca će reći: ćušpajz od šaragerepe i testo sa sirom. A kakva je to magija koja ovo jelo čini tako prijemčivim?

Ćušpajz od šargarepe je ukusno jelo pripremljeno od iseckane šargarepe, krompira, luka i začina. Ovo jelo je bogato vitaminima i vlaknima, što ga čini zdravim izborom. Može se poslužiti kao predjelo ili prilog uz razna glavna jela.

Da li je šargarepa zdrava?

Šargarepa je niskokalorično povrće koje obiluje hranljivim vrednostima. Ona je bogat izvor beta-karotena, provitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Pored toga, šargarepa sadrži vlakna koja podržavaju varenje i osećaj sitosti. Takođe pruža značajne količine vitamina C, koji jača imunološki sistem, kao i vitamina K, koji je bitan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Minerali poput kalijuma i mangana takođe se nalaze u šargarepi. Osim toga, ovo povrće sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Ukratko, šargarepa je hranljiva namirnica koja doprinosi održavanju zdravlja i može se lako uključiti u raznovrsnu ishranu.

Recept za ćušpajz od šargarepe

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

1 kg šargarepe

dve glavice crnog luka

4 čena belog luka

Članak se nastavlja posle reklama

2 kašike brašna

začini po ukusu

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema ćušpajza od šargarepe

  1.  Sitno isecite luk i izdinstajte ga na malo ulja i masti.
  2. Isecite šargarepu na tanke kolutove, posolite pobiberite, a zatim ubacite na luk i nastavite da dinstate.
  3. Dinstajte uz povremeno dolivanje tople vode, sve dok šargarepa ne omekša. Dodajte sitno sečen beli luk i nalijte vodom da ogrezne.
  4. Kada se šargarepa ukuva, promašajte kašiku brašna u malo vode (hladna zaprška) i sipajte uz mešanje.
  5. Poslužiti kao prilog uz neko meso ili kao samostalan obrok.

Prijatno!

Kako se prema ćušpajz od šargarepe? – video recept

 

nata_vkudisey/istock/gettyimages