Hleb koji bi trebalo da jedu žene u pedesetim, ako žele da izbegnu dodatne kilograme + recept
Hleb od heljde ima jedinstven sastav koji ga čini odličnim saveznikom tokom menopauze.
Kada žene dostignu 50 godina, povećava se njihova sklonost da dobijaju na težini i pate od raznih upala. Ako tradicionalni beli hleb zamene hlebom od heljdinog brašna, osetiće mnoge dobrobiti.
Šta se menja u ženskom telu posle pedesete?
Žensko telo doživljava neke promene sa dolaskom menopauze i drastičnim smanjenjem nivoa estrogena, a jedan od efekata koji mnogi odmah osete je sklonost debljanju i jačanju upala.
Pored toga, smanjeni estrogen može povećati insulinsku rezistenciju i nivo glukoze u krvi, kao i nakupljanje visceralne masti, uzrokujući povećanje markera upale kao što je C-reaktivni protein. Zbog toga je toliko važno da u svoju ishranu uključite hranu koja pomaže u smanjenju upale.
A kada želimo da smršamo, jedna od prvih namirnica koja se eliminiše iz ishrane je hleb, ali postoji vrsta hleba koja se posebno preporučuje tokom menopauze za kontrolu težine: mislimo na hleb od heljde.
Zašto je hleb od heljde odličan za žene u pedesetim?
Hleb od heljde ima jedinstven sastav koji ga čini odličnim saveznikom tokom menopauze. Heljda je zapravo seme, a ne žitarica, i poznato je da je odličan izvor proteina, vlakana i antioksidanata poput kvercetina.
Heb od heljde je bogat proteinima
Hleb od heljde je bogat visokokvalitetnim proteinima, veoma važnim hranljivim materijama za zdravlje kostiju i mišića, jer pomaže u održavanju mišićne mase i sprečava gubitak koštane mase koji može biti problem tokom menopauze. Heljda je dobar izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravog sistema za varenje i pomoć u kontroli težine. Vlakna takođe mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i promovisanju sitosti. Zasitna hrana je najbolji saveznik za održavanje apetita, što vas može dovesti do toga da konzumirate više kalorija nego što je potrebno i da dobijete na težini.
Hleb od heljde je bogat antioksidantima
Heljda sadrži antioksidante poput kvercetina koji se bore protiv oksidativnog stresa u telu. Tokom menopauze, hormonske fluktuacije mogu povećati oksidativni stres i dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema. Antioksidansi pomažu u smanjenju ovog stresa i štite ćelije tela.
Hleb od heljde je bogat magnezijumom
Ova namirnica je veoma bogata magnezijumom, veoma važnim mineralom u menopauzi, jer deluje kao relaksant mišića i učestvuje u više od 300 metaboličkih reakcija. Pored toga, magnezijum interveniše u asimilaciji kalcijuma i poboljšava mineralnu gustinu kostiju.
Hleb od heljde ne sadrži gluten
Heljda je prirodno bez glutena i veoma je pogodna za ljude koji imaju osetljivost na gluten ili celijakiju. Ovo može biti posebno važno tokom menopauze, jer neke žene mogu iskusiti povećanu osetljivost na hranu u ovoj fazi života.
Kako heljda utiče na simptome menopauze?
Iako ne postoje specifične studije koje pokazuju da hleb od heljde može da ublaži simptome menopauze, njegov sadržaj proteina, vlakana i antioksidanata može doprineti uravnoteženijoj ishrani, što zauzvrat može pomoći u održavanju zdrave težine i smanjenju valunga i drugih simptoma menopauze.
Kako napraviti hleb od heljde?
Hleb od heljdinog brašna, uprkos svom nazivu, ne pravi se isključivo od heljde, jer ne sadrži gluten i hleb može da bude tvrd. Zbog toga se meša sa drugim brašnom, kao što su heljdino brašno i pšenično brašno bez glutena, da bi se stvorilo obradivo testo i pahuljasti hleb. Po ovom osnovnom receptu možete pripremiti hleb od heljde:
Sastojci:
1 šolja heljdinog brašna
1 šolja pšeničnog brašna bez glutena.
1 kašičica aktivnog suvog kvasca.
1 kašičica soli.
1 kašika šećera ili meda.
1 1/4 šolje tople vode.
2 kašike maslinovog ulja (opciono).
Seme ili orasi po ukusu (opciono).
Recept za hleb od heljdinog brašna
Pomešajte kvasac i šećer u toplu vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne zapeni. Ovo ukazuje da je kvasac aktivan.
U velikoj posudi pomešajte heljdino i pšenično brašno bez glutena, kao i so.
Dodajte mešavinu aktiviranog kvasca u suve sastojke. Ako želite, u ovom trenutku možete dodati maslinovo ulje.
Mesite testo nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo heljdinog brašna.
Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite testo da odstoji oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180°C.
Premesite testo da istisnete vazduh. Možete napraviti veknu ili koristiti posude za hleb.
Ostavite testo da odstoji oko 15-20 minuta.
Po želji, pospite semenke ili orašaste plodove na hleb.
Pecite hleb u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok ne porumeni i zvuči šuplje kada se kucka po dnu.
Ostavite da se ohladi pre rezanja i serviranja.
Prijatno!