Imunitet i zdravo srce: Sve zdravstvene prednosti šitake pečurke
Šitake pečurke su treća najpopularnija gljiva na svetu, a u Kini i Japanu njihova lekovita svojstva koriste hiljadama godina. Koji su zdravstveni benefiti šitake pečuraka?
Šta su šitake pečurke i kako se koriste?
Šitake pečurke imaju bogat, zemljani, karakterističan ukus koji se najbolje opisuje kao mesnat. Ove pečurke imaju velike kapice široke 2 do 5 inča, a boje variraju od svetlo do čokoladno braon, pružajući atraktivan kontrast sa njihovom bledo kremastom donjom stranom.
Lentinula edodes, kako glasi latinsko ime šitake pečuraka, su poreklom iz planinskih regiona Japana, Koreje i Kine, gde rastu na truplima i panjevima drveća. Ova vrsta gljiva ima dugu istoriju upotrebe širom istočne Azije, a ljudi sakupljaju divlje šitake i za hranu i za tradicionalnu medicinu. Ljudi u Kini su prvi put počeli da uzgajaju šitake pečurke pre oko 1.000 do 1.200 godina, gde su tu vrstu poznavali kao dongo ili šanku.
Metode kultivacije su se kasnije proširile na Japan, a samurajski ratnici su kontrolisali većinu proizvodnje za aristokratiju. Ovde je šitake stekao ime koje je i danas široko prihvaćeno.
Zdravstveni benefiti šitake pečuraka
Šitake pečurke sadrže jednu od najvećih koncetrnacija prirodnog bakra, minerala koji jača zdravlje krvnih sudova, kostiju i imunitet. U stvari, 1/2 šolje šitake pečuraka vam daje 72 procenta vašeg dnevnog preporučenog unosa (DRI) ovog minerala. Pečurke su takođe bogat izvor selena, obezbeđujući 33 procenta vašegdnevno preproučenog unosa.
One sadrže i:
Vitamin D
Bakar
Selen
tiamin
Riboflavin
Niacin
Vitamin B6
Folate
Kalijum
mangan
Magnezijum
Gvožđe
Fosfor
L&Z preporuka
AHCC® je dodatak ishrani dobijen od ekstrakta micelija medicinske gljive šitake. Klinički testiran, dokazano je da AHCC® ima antiinflamatorna svojstva, jača imuni sistem, imunomodulatorna (dovodi imunitet u ravnotežu) i antioksidativna svojstva.
Snažan i zdrav imuni sistem je ključan za održavanje zdravlja i pomaže vam da se borite protiv infekcija kao što su prehlada i grip, i da vas štiti od mnogih ozbiljnih i hroničnih bolesti.
Evo dodatnih zdravstvenih prednosti za šitake:
Poboljšavaju zdravlje srca
Šitake pečurke sadrže eritadenin, jedinjenje za koje se zna da smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe sadrže beta-glukane koji smanjuju upalu i sprečavaju creva da apsorbuju holesterol.
Jačaju imunitet
Šitake su bogate polisaharidima poput lentinana i drugih beta-glukana. Ova jedinjenja štite od oštećenja ćelija, pomažu vašem imunološkom sistemu i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca za borbu protiv mikroba. Polisaharidi takođe imaju antiinflamatorna svojstva.
Kako se koriste šitake pečurke?
Šitake su treća najpopularnija gljiva na svetu. Ponekad ih možete pronaći u supermarketima, takođe možete kupiti šitake pečurke u sušenom obliku.
Ili, ako niste ljubitelj ukusa ili teksture šitake pečuraka, lako možete da uzmete dodatak u kapsulama ili da koristite suplemente u prahu koji sadrži čiste šitake gljive i još uvek uživate u zdravstvenim prednostima ovih fantastičnih gljiva.