Gastro

Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta

by Ranka Bulatović

29.11.2023.
Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta
Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta
Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta

Počeo je veliki Božićni post, a mi imamo savršen posni recept – zimska posna krem čorba. I nije samo ukusna. Odlična je za jačanje imuniteta.

Nema zdravlja bez zdrave hrane. A posna krem čorba od sočiva definitivno je zdrava. I ukusna. Brzo će vas zagrejati i okrepiti, i odlična je podrška imunološkom sistemu koji u zimskom periodu radi prekovremeno.

Zimska posna krem čorba: Riznica proteina, minerala i ostalih blagotvornih sastojaka

Sočivo (sve vrste) je odličan izvor biljnih proteina koji su izuzetno važni za normalno funkionisanje organizma. Osim toga, sočivo je bogato i mineralima, naročito gvožđem, magnezijumom i kalijumom koji su izuzetno važni, naročito za očuvanje normalnih funkcija kardiovaskularnog sistema.

Ono što ovu čorbu čini idealnom u ovom periodu kada haraju virusi, jesu đumbir i ljuta papričica koji jačju imunološki sistem. A tu su i beli i crni luk, lovor i šargarepa koji jačaju pluća i olakšavaju disanje.

@cook.with.marzia #mercimekçorbası #souprecipe #mercimek #redlentilsoup #redlentilcream #redlentil #turkishsoup #corba #çorba #çorbatarifleri #fyp #foryoupage #soup #x ♬ original sound – Cook with Marzia

Kako se priprema posna krem čorba

Sastojsi:

  • 1 šolja crvenog sočiva (može i zelenog)
  • 2 veća krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica narendanog đumbira
  • 1 lovorov list
  • malo tucane ljute papričice
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja
  • malo svežeg peršuna ili sitno iseckanog svežeg vlasca

Priprema:

  1. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
  2. Zatim dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut-dva.
  3. Dodajte sitno iseckanu šargarepu i paradajz pire i malo prodinstajte.
  4. Dodajte dobro oprano sočivo (koje je odstojalo u hladnoj vodi preko noći), isečen krompir, lovorov list, suvi začin i nalijte vodu.
  5. Kuvajte čorbu na srednjoj temperaturi sve dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite, i dodajte ljutu papričicu i đumbir. Kuvajte još par minuta, a zatim sklonite sa šporeta i izmiksajte čorbu štapnim mikserom.
  6. Servirajte čorbu i pospite je seckanim peršunom ili seckanim vlascem.

Prijatno!