Zapečeni posni pasulj prebranac
Zapečeni posni pasulj je odlično i sito posno jelo za celu porodicu.
U vreme posta izuzetno je važno pripaziti da se zdravo hranimo i pronaći ukusna i sita jela za celu porodicu. Zapečeni posni pasulj je jedno od njih.
Da li je pasulj zdrav?
Pasulj jeste zdrava namirnica. Iako obiluje skrobom, on je ujedno odličan izvor proteina i vlakana. Ima visoku energetsku vrednost, a sadrži i sve važne aminokiseline. Stoga se preporučuje povremena upotreba pasulja u ishrani.
Nutritivni sadržaj pasulja
Proteini: 15 grama.
Masti: 1 gram.
Ugljeni hidrati: 45 grama.
Vlakna: 15 grama.
Gvožđe: 20% dnevne vrednosti (DV)
Kalcijum: 8% DV.
Magnezijum: 21% DV.
Fosfor: 25% DV.
Zapečeni posni pasulj
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
400 g pasulja,
3 glavice luka,
2 šargarepe,
pola celera,
biber,
ulje.
Priprema zapečenog posnog pasulja
- Potopiti pasulj u vodu, da ogrezne i ostaviti da stoji dva sata.
- Skuvati pasulj u prvoj vodi, da omekša. Možete skuvati i pola celera, koji ćete kasnije samleti i dodati u pasulj. Sačuvati oko 2 šolje ove vode, ostalo procediti.
- Luk isecite na tanka rebarca, šargarepu na listiće i izdinstajte u tiganju dok ne omekšaju i postanu staklasta.
- Namažite uljem vatrostalnu činiju ili keramički pekač (ako nemate, poslužiće đuveč tepsija). Pomešajte pasulj, vodu u kojoj se kuvao i proprženi luk i šargarepu i sve dobro promešajte. Ako želite ljut zapečeni pasulj, sada ćete dodati ljute mlevene ili sveže papričice.
- Sipajte u posudu, poklopite i pecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. (Dodavati još vode ili tečnosti od pasulja u toku pečenja ako se pasulj mnogo suši.) Sada otklopite posudu i zapecite pasulj.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
Video recept: Kako se priprema zapečeni posni pasulj?
Za dodatna uputstva, ispratite video:
Članak se nastavlja posle reklama
Elena katkova/istock/gettyimagesplus