Posna pita sa prazilukom i orasima: Podseća na pitu s mesom
Imamo još jedan odličan posni recept za koji smo sigurni da će vas oduševiti – posna pita sa prazilukom i orasima. Ukusom jako podseća na pitu s mesom.
Kada pogledate sastojke za ovu savršenu posnu pitu, nijedan ni približno ukusom ne podseća na meso. Ali kada zagrizete prvi zalogaj, pomislićete da jedete mrsnu pitu.
Posna pita sa prazilukom i orasima: Praznik za nepca i za celo telo
Posna trpeza može biti i te kako ukusna, a dokaz za to je i ova posna pita od praziluka i oraha. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite odličan ručak ili večeru koja će oduševiti celu porodicu.
Već smo pisali o tome koliko je praziluk zdrav i treba ga jesti svaki dan ako želite da sačuvate zdravlje i ojačate imunite. Osim praziluka, ono što ovu pitu čini zdravom jesu orasi.
Orasi sadrže značajan procenat mangana koji je neophodan za zdrave kosti. Osim toga, sadrži i dragocene polifenole koji sprečavaju upale i teška oboljenja. Ali, orasi su najpoznatiji po visokom procentu omega-3 masnih kiselina koji su neophodni za dobro funkcionisanje mozga i kardiovaskulrnog sistema.
Na TikTok-u smo pronašli odličan recept za pripremu klasične posne pite od praziluka:
@just.vie7 First recipe of the account: Leek pie with homemade phyllo. Hope you like it😊 #greekfood #fy #fyp #traditionalgreek #phyllodough #homemadepie #pie ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited
Recept za posnu pitu s prazilukom i orasima
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 500 g praziluka
- 150 g mlevenih oraha
- 250 ml gazirane vode
- so i biber po ukusu
- ulje
Priprema:
- Očistite i dobro operite praziluk, a zatim ka iseckajte što sitnije.
- Zagrejete dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk sve dok ne omekša.
- Dodajte mlevene orahe, posolite i pobiberite. Dinstajte jedan minuta.
- Sklonite sa šporeta i dodajte kiselu vodu. Dobro promešajte.
- Premažite jednu koru i preko nje stavite drugu. Nanesite malo fila i urolajte kao i svaku pitu. Ili samo slažite red kora, red fila. Kako više volite. Poslednju koru, ili rolnice premažite uljem.
- Pecite pitu na 180 stepeni dok ne porumeni. Služiti toplo.
Prijatno!