Uštipci od tikvica i praziluka, ukusni i hranjivi
Uštipci od praziluka i tikvica su ukusno i jeftino jelo koje može da se sprema i tokom posta.
Ovakvi uštipci zaista ne zahtevaju mnogo vremena, a mogu da ih spreme i domaćice početnice, jer je recept vrlo jednostavan. Tikvice su nam danas dostupne i tokom zime, a njihova je cena i dalje niža nego kod većine povrća, dok je sezona praziluka u punom jeku. Najbolje od svega je što ovaj recept ima posnu varijantu, pa možete da ga spremate i za vreme velikog božićnog posta.
Tikvice su povrće bogato vlaknima, koje ubrzava probavu i uz to su niskokalorične, savršen izbor za sve koji misle na zdravlje. A šta je sa prazilikom?
Koliko je praziluk zdrav?
Baš kao i tikvice, praziluk je niskokaloričan, a 100 grama ovog povrća ima samo 31 kaloriju. U to malo kalorija, kriju se veliki zdravstveni venefiti. Pre svega, praziluk sadrži:
betakaroten – provitamin A koji je važan za vid, imunitet, proizvodnju melanina
vitamin K1 – važan za procese zgrušavanja krvi i zdravlje srca
mangan – koji dobro utiče na štitnu žlezdu i ublažava simptome PMS.
bakar, gvožđe, folati – u manjim količinama.
Kako se prave uštipci od tikvica i praziluka?
Ovo je najjednostavniji recept za uštipke od tikvica i praziluka, a priprema traje svega petnaestak minuta.
Sastojci:
3 veće tikvice
1 struk praziluka
200 grama brašna
1/2 praška za pecivo
3 jajeta
1/2 šolje mleka, u posnoj varijanti kisela voda
so, biber, beli luk u granulama
Priprema:
- tikvice očistiti, narendati, posoliti i ostaviti da odstoje
- kada izbace vodu, ocediti tikvice
- naseći praziluk na listiće ili kockice, što sitnije to bolje
- umutiti testo od brašna, jaja i kisele vode ili mleka, zavisno od toga da li postite
- Sjediniti testo, tikvice i praziluk i začiniti po ukusu
- Zagrejati duboko ulje. Kašikom vaditi uštipke i peći dok ne porumene sa obe strane
Prijatno!