Uštipci od tikvica i praziluka, ukusni i hranjivi

by | decembar 12, 2023
uštipci od tikvica i praziluka

Uštipci od praziluka i tikvica su ukusno i jeftino jelo koje može da se sprema i tokom posta. 

Ovakvi uštipci zaista ne zahtevaju mnogo vremena, a mogu da ih spreme i domaćice početnice, jer je recept vrlo jednostavan. Tikvice su nam danas dostupne i tokom zime, a njihova je cena i dalje niža nego kod većine povrća, dok je sezona praziluka u punom jeku. Najbolje od svega je što ovaj recept ima posnu varijantu, pa možete da ga spremate i za vreme velikog božićnog posta.

Tikvice su povrće bogato vlaknima, koje ubrzava probavu i uz to su niskokalorične, savršen izbor za sve koji misle na zdravlje. A šta je sa prazilikom?

Koliko je praziluk zdrav?

Baš kao i tikvice, praziluk je niskokaloričan, a 100 grama ovog povrća ima samo 31 kaloriju. U to malo kalorija, kriju se veliki zdravstveni venefiti. Pre svega, praziluk sadrži:

betakaroten – provitamin A koji je važan za vid, imunitet, proizvodnju melanina

Članak se nastavlja posle reklama

vitamin K1 – važan za procese zgrušavanja krvi i zdravlje srca

mangan – koji dobro utiče na štitnu žlezdu i ublažava simptome PMS.

bakar, gvožđe, folati – u manjim količinama.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako se prave uštipci od tikvica i praziluka?

Ovo je najjednostavniji recept za uštipke od tikvica i praziluka, a priprema traje svega petnaestak minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

3 veće tikvice

1 struk praziluka

200 grama brašna

1/2 praška za pecivo

3 jajeta

Članak se nastavlja posle reklama

1/2 šolje mleka, u posnoj varijanti kisela voda

so, biber, beli luk u granulama

Priprema:

  1. tikvice očistiti, narendati, posoliti i ostaviti da odstoje
  2. kada izbace vodu, ocediti tikvice
  3. naseći praziluk na listiće ili kockice, što sitnije to bolje
  4. umutiti testo od brašna, jaja i kisele vode ili mleka, zavisno od toga da li postite
  5. Sjediniti testo, tikvice i praziluk i začiniti po ukusu
  6. Zagrejati duboko ulje. Kašikom vaditi uštipke i peći dok ne porumene sa obe strane

Prijatno!

Elena_Danileiko/istock/gettyimagesplus