Posna pita sa pečurkama, najjednostavniji recept
Posna pita sa pečurkama je izuzetno ukusna. Postoje mnoge varijacije ukusa, u zavisnosti od punjenja, a mi jednoglasno preporučujemo varijantu sa šampinjonima
Posne pite su izdašna i jeftina jela koja se relativno brzo i lako pripremaju, pa su stoga odličan izbor u dane posta. S obzirom na to da su site, ovakve pite možete da praviti kao ručak ili kao večeru za sve ukućane.
Ukus može da varira od blagog do pikantnog, a to pre svega zavisi od punjenja koje izaberete. Posna pita sa pečurkama može se praviti od: bukovača, smrčaka, lisičarki, vrganja.. Ipak, naša omiljena verzija je sa neutralnim šampinjonima, koje rado prihvataju i deca, a čiji se ukus prilagođava začinima koje dodajete.
Nutritivna vrednost šampinjona
Šampinjoni su izuzetno niskokalorični, pa se stoga preporučuju svima onima koji moraju da paze na ishranu ili su na dijeti. U 100 grama šampinjona ima samo 22 kilokalorije, proteini: 3,09 g, ugljeni hidrati: 3,26 g (od čega prostih šećera 1,98 g), vlakna 1g.
Posna pita sa pečurkama:
Sastojci:
pakovanje gotovih kora za pitu
500 grama šampinjona
2 mala praziluka
so, biber
1 dcl ulja
4dl kisele vode
šolja 2dl brašna
150 g griza
prašak za pecivo
Priprema posne pite sa pečurkama:
- Sitno iseckajte praziluk i šampinjone dobro operite, očistite i isecite na tanke šnite
- Praziluk prodinstajte u tiganju sa malo ulja, a kada omekša odajte šampinjone i začine. Prodinstajte dok šampinjoni ne počnu da menjaju boju
- Dodajte čašu vode i dinstajte dok tečnost ne ispari. Sada su šampinjoni gotovi i možete ih ostaviti sa strane da se hlade
- Umutite smesu od kisele vode, ulja, soli, griza, praška za pecivo. Brašno dodajite kašiku po kašiku da se ne stvore grudvice
- Ređajte pitu: Nauljite tepsiju, a onda dve kore stavite na dno.Premažite tankim slojem fila od brašna, pa dodajte još jednu koru – sada je vreme za fil od šampinjona. Ponavljajte ovaj redosled dok god vam ne ostanu samo dve kore. Te dve kore stavite odozgo, savijte ih ka unutra i prelijte ostatkom smese od brašna i ulja.
- Pecite na 180 stepeni 30 minuta.
Prijatno!
Kako se pravi posna pita sa pečurkama?
Ukoliko ranije niste pravili ovakve pite, a želite da se osigurate da će recept uspeti, možda že vam pomoći ovaj video :