Čuvene šnenokle Milene Dravić postale viralne: Najbolji recept za omiljenu poslasticu

by | januar 17, 2024
šnenokle milene dravić recept

Šnenokle su, zahvaljujući maestralnoj ulozi Milene Dravić obeležile naše detinjstvo. Za njihovu pripremu treba vam samo 5 namirnica

Šnenokle vas sigurno vraćaju u detinjstvo. Nekome one su sigurna, pufnasta i mirisna asocijacija na baku, nekome na strinu, a većini nas koji smo rasli devedesetih – na Milenu Dravić i njenu kultnu ulogu u seriji Metla bez drške.

Šnenokle Milene Dravić viralne i posle 3 decenije

Komšinica Dušica, šuškajući dok kotrlja ime omiljene poslastice, svuda je pratila glavne aktere priče, pojavljujući se kada je najmanje očekujete i noseći pod rukom neizostavnu šerpicu sa – šnenoklama. Pufnastim, vazdušastim kolačiće, koji neodoljivo podseća na oblake i garantuje savršen užitak.

Članak se nastavlja posle reklama

Nije ni čudo što je 3 decenije kasnije ova magija nastavljena na TikToku gde je recept za šnenokle Milene Dravić viralni hit.

Odakle vode poreklo šnenokle?

Šnenokle, poznate i kao bečki oblaci, potiču iz austrijske kuhinje. Ovaj poslastičarski delikates nastao je u 19. veku u Beču. Reč „šnenokla“ potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“, što ukazuje na karakterističan izgled ovog deserta. Originalni recept obuhvata pripremu mekanih kuglica od šlaga koje se potom kuvaju u slatkom sirupu. Tradicionalno, šnenokle se služe posute mlevenim orasima ili kokosom, čineći ukusan spoj vazdušaste teksture i bogatog ukusa. Ova slatka poslastica postala je popularna širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije jednostavnosti i elegancije.

Kako se prave šnenokle Milene Dravić?

Dušica, koju je u Metli tumačila legandarna glumica, ponosila se svojim tradiocnalnim porodičnim receptom za šnenokle. Zato, donosimo bakin recept za šnenokle. Ova poslastica pravi se od samo 5 sastojaka i to prilično lako.

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci: 

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 40 g vanilin šećera
  • 2 kašike brašna (ravne)

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. U šerpu sipajte mleko, dodajte vanilin šećer i pustite da provri
  2. Dok se mleko greje, belanca sa kašikom šećera umutite u čvrst šne
  3. Kada mleko provri, smanjite vatru. Lagano uzimajte kašiku po kašiku umućenih belanaca i spuštajte u mleko, kao kad pravite knedle. Kuvajte po 10 sekundi i vadite odgovarajućom rešetkom.
  4. Belanca stavljajte u cediljku, da se dobro ocede, a oceđeno mleko sačuvajte. U njega ćete staviti šećer, brašno i žumanca i dobro promešati da se sjedine.
  5. Smešu koju ste dobili ukuvaćete u ostatku mleka koje je ostavljeno da lagano vri. Mešajte bez prestanka, kao kada kuvate puding, dok ne dobijete žućkast krem.
  6. Sklonite žuti krem sa vatre. Kuvane oblačiće od belanca stavite u posudice, prelijte žutim kremom i služite. Možete dodati keks, komadiće čokolade, cimet ili preliti topingom po želji.

Prijatno!

marguilattphotos/istock/gettyimagesplus

Nastavite da čitate