Zašto treba da jedete mekinje: Jeftine a izuzetno zdrave
Često je zdrava hrana jeftina, a u tu grupu spadaju i veoma zdrave mekinje. Zašto treba da jedete mekinje što češće?
Mekinje su spoljašnji sloj zrna koji ostaje tokom obrade. Sadrže visok procenat vlakana, što je neophodno za održavanje zdrave crevne mikroflore i normalizaciju nivoa glukoze u krvi. Osim toga, mekinje sadrže i vitamine B, E, PP, kao i gvožđe, kalcijum, cink, selen, fosfor, hrom, kalijum i natrijum.
Zašto treba da jedete mekinje: Koje sve vrste mekinja postoje
Pšenične mekinje
Najčešći tip mekinja su pšenične koje sadrže beta-karoten, vitamine E i K, kao i vitamine B grupe. Sadržaj fosfora, gvožđa, bakra, magnezijuma i selena na 100 grama obezbeđuje punu dnevnu potrebu čoveka za ovim mineralima. Količina mangana je 5 puta veća od dnevne norme. 100 grama pšeničnih mekinja sadrži 16 grama proteina, 3,8 grama masti, 16,6 grama ugljenih hidrata i 43,6 grama dijetetskih vlakana. Nutritivna vrednost je 165 kcal.
Ražene mekinje
Imaju bogatiji ukus u poređenju sa pšeničnim. Sadrže nešto manje vitamina E, ali više selena, cinka i joda. 100 grama raženih mekinja sadrži 12,2 grama proteina, 3,4 grama masti, 8,7 grama ugljenih hidrata, 43,6 grama dijetalnih vlakna i 114 kalorija. Osim toga, ražene mekinje sadrže manji procenat glutena od pšeničnih.
Kukuruzne mekinje
Ova vrsta je superiornija u odnosu na pšenične i ražene mekinje. Kukuruzne mekinje sadrže više vlakana – 79 grama vlakana u 100 grama mekinja ili 316% dnevnog unosa. Osim toga, sadrže 8,4 grama proteina i 0,9 grama masti. Sadržaj kalorija je 225-292 kcal. kukuruzne mekinje sadrže i više magnezijuma, gvožđa, bakra, selena, vitamina B i E od pšeničnih i raženih mekinja.
Šta mogu da učine za naše zdravlje
Mekinje su dobre za varenje
Najvrednija komponenta u mekinjama su vlakna. U ishrani savremenih ljudi često nedostaju gruba dijetalna vlakna, što dovodi do mnogih bolesti. Dodavanje mekinja u ishranu pomaže telu da dobije potrebnu količinu ove supstance. Mekinje pomažu u regulisanju rada želuca i creva i pomažu izbacivanje toksina iz organizma. Stoga je glavna prednost mekinja normalizacija varenja i poboljšanje apsorpcije hrane. Redovna konzumacija vlakana pomaže u normalizaciji pražnjenja creva i sprečavanju zatvora.
Pomoći će vam da se rešite suvišnih kilograma
Za one koji žele da smršaju, vlakna su korisna jer produžavaju osećaj sitosti nakon jela. Zauzimaju veliku zapreminu u stomaku, ispunjavaju ga i na taj način pomaže u smanjenju gladi. Kada jedete jelo u koje ste dodali mekinje, duže ćete imati osećaj sitosti, što znači da ćete unositi manje kalorija tokom dana.
Pored toga, mekinje su niskokalorični proizvod sa niskim glikemijskim indeksom. Vlakna u mekinjama normalizuju varenje, pomažu u uklanjanju otpada i toksina iz tela, olakšavaju funkcionisanje sistema za izlučivanje i podstiču gubitak težine.
Regulišu nivo šećera i holesterola u krvi
Ako imate dijabetes ili visok nivo šećera u krvi, vlakna pomažu u regulisanju količine glukoze koja ulazi u krv. Sporo se varei sprečavaju telo da brzo apsorbuje šećer iz hrane. Dakle, mekinje pomažu u smanjenju fluktuacija insulina i poboljšavaju varenje. Vlakna takođe pomažu u snižavanju holesterola.
Sprečavaju malokrvnost
Mekinje sadrže gvožđe koje je neophodno za zdravlje tela. Deo je hemoglobina, koji krvi daje crvenu boju. Hemoglobin pomaže u transportu kiseonika do svih organa i tkiva. Sa nedostatkom gvožđa, razvija se anemija – stanje koje karakterišu: stalni umor, malaksalost, vrtoglavica, osetljivost na niske temperature, zujanje u ušima. U težim slučajevima može se pojaviti kratak dah, pojačan puls i nesvestica. Posebno je važno da žene održavaju dovoljnu količinu ovog elementa, jer se zbog gubitka krvi tokom menstruacije i velike potrošnje ove supstance tokom trudnoće često suočavaju sa nedostatkom gvožđa.
Mekinje poboljšavaju stanje kose, noktiju i kože
Mekinje sadrže selen i cink – ovi elementi u tragovima su moćni antioksidansi koji su potrebni za lepotu i mladost. Stimulišu rast i obnavljanje ćelija, pokreću proces sinteze kolagena i elastina, koji su neophodni da bi koža bila glatka i elastična. Oni pomažu u usporavanju procesa starenja i poboljšavaju elastičnost kože.
Takođe se bore protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem sunčeve svetlosti. Ovi elementi su neophodni za zdrave kovrče, jer aktiviraju rast folikula dlake, normalizuju proizvodnju sebuma, a takođe stimulišu proizvodnju keratina, proteina koji je osnova dlake. Cink i selen su neophodni za ishranu kose i takođe pomažu u smanjenju gubitka kose. Ovi mikroelementi takođe jačaju nokte, sprečavaju njihovo cepanje i čine ih jačim.
Zašto treba da jedete mekinje: Jačaju imunitet
Mekinje su odlične za jačanje imunološkog sistema jer sadrže:
Vitamin B6
Ovaj vitamin pomaže u formiranju antitela koja štite organizam, a važan je i za rast ćelija koje podstiču aktivnost imunološkog sistema. Vitamin B6 pomaže telu da ojača svoj prirodni imunitet u slučaju bolesti. Takođe povećava broj leukocita u krvi, koji štite telo od intoksikacije.
Vitamin A
Ovaj vitamin poboljšava zaštitna svojstva sluzokože i sprečava prodiranje patogenih bakterija. Povećava aktivnost belih krvnih zrnaca i aktivira imunološki sistem, a takođe pomaže u proizvodnji interferona i imunoglobulina A koji štite organizam od virusa i bakterija.
Vitamin E
I vitamin E takođe jača imunološki sistem, štiti ćelije od uništenja i podržava njihovo normalno funkcionisanje. Obnavlja ćelijske membrane i štiti ih od oštećenja koja izazivaju slobodni ra dikli. Snažan je antioksidans i pomaže u prevenciji teških oboljenja.
Dobre su i za mozak
Mekinje sadrže magnezijum koji je neophodan za normalno funkcionisanje mozga. Osim toga, sadrže i vitamin B6 koji pomaže u poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Uključen je u sintezu neurotransmitera – norepinefrina i serotonina. Piridoksin pomaže u poboljšanju koncentracije i povećava otpornost na stres. Neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa njegov nedostatak dovodi do anemije, koju prati osećaj hroničnog umora.
Koliko mekinje možete jesti dnevno
Uprkos velikim prednostima ovog proizvoda, treba ga konzumirati umereno. U prevelikim količinama može naneti štetu: izaziva nadimanje i osećaj težine u stomaku, kolitis, disfunkciju creva. Stopa potrošnje za odraslu osobu je do 30 grama dnevno (oko dve i po kašike).
Trebalo bi da počnete s malom količinom, 1-2 kašičice, i postepeno povećavate do maksimalne preporučene dnevne količine. Mekinje ne treba jesti kao poseban proizvod, već ih treba mešati sa drugom hranom. Prelijte ih kipućom vodom i ostavite da odstoji oko 25 minuta, a zatim ocedite višak vode. Mekinje možete staviti u kašu ili bilo koju salatu. Možete ih dodati u supe, kao i u kefir ili jogurt, ili ih staviti u hleb, peciva i mafine.
Mafini od mekinja
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci:
- 100 g pšeničnih mekinja
- 360 ml mleka
- 120 g običnog brašna
- ½ kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- prstohvat cimeta
- 80 ml ulja
- 1 veliko jaje
- malo ekstrakta vanile ili kesica vanil šećera
- 110 g šećera
- 80 g suvog grožđa
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190C. U kalup za mafine poređajte papirne korpice za mafine.
- Sipajte u činiju mleko i mekinje i dobro promešajte. Ostavite ovo da odstoji 10-15 minuta.
- Dodajte jaje, ulje i ekstrakt vanile. Mešajte sve dok se svi sastojci ne sjedine.
- Ztim dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet, šećer i so. Mešajte sve dok se ne dobije homogena smesa.
- Na kraju dodajte suvo grožđe i lagano promešajte.
- Rspodelite testo u kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Ostavite da se malo ohlade pre služenja.
Prijatno!