Zapečeni posni đuveč: Zdravo i ukusno jelo koje ćete stalno praviti
Ako postite danas, imamo odličan recept – zapečeni posni đuveč. Toliko je ukusan da ćete ga praviti i ostalim danima. Ovo je izuzetno zdravo jelo.
Đuveč je jedno od onih jela koje većina ljudi voli, a dobra strana je to što je prilagodljivo – možete dodavati sastojke po želji. A ono što je, pored fantastičnog ukusa, karakteristično za ovo jelo jeste to što je izuzetno zdravo.
Zapečeni posni đuveč: Riznica zdravlja
Ono što đuveč čini toliko zdravim je obilje povrća koje ovo jelo sadrži, a povrće važi za najzdraviju hranu koju treba da jedemo svakodnevno. I to sve vrste povrća. Na taj način ćete snabdeti organizam neophodnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Oni će vam pomoći da sačuvate zdravlje, ojačate imunitet i prevenirate zdravstvene probleme.
A u đuveč možete da stavite razno povrće – sve što vam se dopada. Možete ga kuvati, a možete ga i zapeći u rerni. Šta vam se više dopada.
Na Jutjubu možete naći odlične recepte za pripremu đuveča, a nama je pažnju privukao sledeći recept:
Zdravo! Naravno, evo recepta za Zapečeni posni đuveč sa raznovrsnim povrćem. Ovaj recept je pogodan za one koji se pridržavaju posne ishrane.
Recept za zapečeni đuveč
Sastojci:
- 2 šolje pirinča
- 4 šolje bujona od povrća (ili 2 kockice za supu od povrća + 4 šolje vode)
- 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 paprike babure ili crvene paprike šilje, isečene na komadiće
- 1 tikvica, isečena na kockice
- 1 patlidžan, isečen na kockice
- 2 paradajza, isečena na kockice
- 1 šolja graška (svežeg ili zamrznutog)
- 1 šolja kukuruza šećerac (zamrznutog ili iz konzerve)
- 1/4 šolje paradajz pirea
- 2 kašičice suvog začina po izboru (origano, bosiljak, majčina dušica)
- so i biber po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
- Dobro operite pirinač, sipajte ga u šerpu i nalijte bujon ili 4 šolje vode i dodajte dve kocke za supu od povrća. Kada se pirinač skuva, sklonite šerpu sa šporeta.
- U velikom tiganju, zagrijte malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
- Dodajte šargarepe, paprike, tikvicu, patlidžan, paradajz, grašak i kukuru. Dobro promešajte i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo.
- Dodajte paradajz pire i suve začine. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte sve sastojke da se dobro sjedine.
- U velikoj vatrostalnoj posudi ili tepsiji, pomešajte skuvani pirinač sa povrćem iz tiganja. Ravnomerno rasporedite smesu.
- žPecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok se površina ne zapeče i dobije lepu zlatno-smeđu boju. Služiti toplo.
Prijatno!