Carske projice sa spanaćem i slaninom: Idealne za doručak i užinu
Danas smo se prisetili odličnog recepta za za doručak ili užinu koju možete poneti na posao – carske projice sa spanaćem i slaninom.
Toliko je različitih recepata i jela da ne znamo šta bismo pre napravili ili isprobali. Ali jedan recept nikada ne pada u zaborav, a to je carska proja. Nema joj ravne.
Carske projice sa spanaćem i slaninom
Ako tražite nešto ukusno, da se lako priprema, a da je idealno za doručak, večeru ili užinu koju možete poneti na posao, onda su to definitivno projice. A naročito carske koje možete modifikovati po ukusu. Mi ih pripremamo sa slanimom, ali dolaze u obzir i šunka, pečenica, kobasica – šta više volite.
A spanać je obavezan jer je izuzetno zdrav i daje poseban šmek carskim projicama. Uz spanać ili umesto njega, možete dodati blitvu ili koprivu (ako imate zamrznutu). A možete dodavati i: kisele krastavčiće, crvenu papriku, kukuruz šećerac, grašak, šargarepu iz turšije…
Na Jutjubu smo pronašli odličan recept za pripremu carskih projica:
Kako mi pripremamo carske projice
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2 šolje kisele vode
- 1/2 šolje ulja
- 200g feta sira (ili po ukusu)
- 3 jaja
- 200g spanaća (svežeg ili smrznutog)
- 150g slanine (isečene na kockice)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
- U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- Dodajte kiselu vodu i ulje, pa dobro promešajte.
- Dodajte jaja i ponovo dobro promešajte kako biste dobili glatku smesu.
- Dodajte izmrvljeni feta sir, spanać (prethodno očišćen i sitno seckan) i kockice slanine. Sve dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili.
- Sipajte smesu u kalupe za projice u koje ste prethodno stavili papirne korpice za mafine.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
- Služiti toplo uz kiselo mleko, jogurt ili kefir.
Prijatno!