Čudesni nar! 5 razloga zašto treba da ga jedete svaki dan
Nar: grickajte hrskavo seme ili pijte trpki sok, koji sadrži moćne polifenole i puno vlakana.
Nar ima mnogo korisnih svojstava, poznat je kao bogat izvor antioksidanata i vlakana. To ga čini odličnim za održavanje zdravlja creva i borbu protiv srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka. Zato nar mora biti na vašem radaru i, što je još važnije, na vašem tanjiru.
Šta je nar?
Nar je okruglo voće čija sezona konzumiranja traje od septembra do februara. Poreklom je iz Afrike i veruje se da potiče iz zemalja arapskog poluostrva. Lekovita svojstva nara koriste se tokom istorije koja datira hiljadama godina.
Iako pomalo liči na crvene jabuke, ne jedete nar grickajući ga poput jabuke. Umesto toga, da biste pojeli nar, skinete debelu, tvrdu koru i unutra nađete sočno crveno seme. Ove jestive bobice nara su hrskave, sočne, blago trpke i jednostavno ukusne — dodaju slatko-trpku kiselost granolama sa jogurtom, voćnim i slanim salatama, jelima sa žitaricama, smutijama i još mnogo toga. Zrna nara su takođe veoma dobra za vas, zahvaljujući nizu impresivnih korisnih hranljivih materija i prednosti.
Nutritivna vrednost nara
Nar je odličan izvor hranljivih sastojaka, posebno vlakana, antioksidanata, vitamina B i nekih minerala.
Evo pregleda hranljivih sastojaka sadržanih u jednoj šolji nara:
- Kalorije: 145
- Ukupne masti: 2,05 grama (g)
- Proteini: 2,92 g
- Ukupan broj ugljenih hidrata: 32,7 g
- Vlakna: 7 g
- Šećeri: 23,9 g
- Vitamin C: 17,8 mg
- Vitamin K: 28,7 mcg
- Folna kiselina (vitamin B9): 66,5 mcg
- Kalijum: 413 mg
- Bakar: 0,28 mg
Glavne prednosti nara
Nar je ukusan izvor hranljivih sastojaka i kao takav se može pohvaliti mnoštvom zdravstvenih blagodati. Pored svoje univerzalne upotrebe u kuhinji, evo nekoliko glavnih razloga da ga redovno konzumirate.
Nar (uključujući sok) bogat je antioksidansima.
Bilo koje voće je obično bogat izvor antioksidanata, a nar je odličan primer za to. Nar sadrži nekoliko različitih antioksidanata, poput vitamina C.
Svaka porcija soka od nara od 250 ml sadrži 700 mg polifenolnih antioksidanata. Prošla istraživanja su pokazala da sok od nara ima još veću antioksidativnu aktivnost od prosečnog crnog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja.
Važno je jesti (i piti) puno antioksidanata, jer ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i sprečavaju bolesti. Pored potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih karcinoma i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidantima, poput nara, takođe može doprineti zdravlju kože, mozga i očiju.
Nar je dobar izvor vlakana i polifenola korisnih za creva.
Dijetalna vlakna su jedan od najmoćnijih hranljivih sastojaka koji se nalaze u naru. Svaka šolja sadrži 7 grama vlakana, što značajno smanjuje dnevne potrebe prosečne odrasle osobe za vlaknima (oko 25-30g dnevno).
Većina Srba ne konzumira preporučenu količinu vlakana svaki dan. Vlakna su važan nutrijent povezan sa zdravljem probave i kontrolom šećera u krvi. Pola šolje zrna nara sadrži skoro 4 grama vlakana.
Impresivan sadržaj vlakana nije jedini razlog koji je dobar za creva da jedete više nara. Voće je takođe dobar izvor polifenola, koji mogu delovati kao prebiotici koji hrane korisne mikrobe. Korisni mikrobi u crevima (ili mikrobiom) se hrane polifenolima koji se nalaze u naru i time poboljšavaju sluznicu creva i smanjuju upalu koja izaziva bolest. Kako se broj korisnih mikroba povećava, broj štetnih vrsta mikroba u crevima opada.
Nar može podržati zdravlje srca.
Neki kažu da određena hrana podseća na organe čije funkcije podržavaju. Na primer, orasi su dobri za zdravlje mozga i po izgledu podsećaju na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji na daljinu podseća na srce, podržava kardiovaskularno zdravlje.
Nar može zaštititi vaše srce na nekoliko načina. Ovo bi moglo pomoći da se objasni zašto je nar proglašen jednim od najboljih kardioprotektivnih plodova u pregledu 2021.godine. Nar može povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola uz smanjenje nivoa „lošeg“ LDL holesterola, kao i snižavanje krvnog pritiska. Pijenje soka od nara takođe može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu pektoris.
Nar može povećati sportske performanse.
Istraživanja pokazuju da sok od nara može poboljšati sportske performanse i ubrzati oporavak od fizičke aktivnosti. Nar takođe može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti azotnog oksida, koji pomaže vašem telu da dobije hranljive materije potrebne za vežbanje.
Nar može poboljšati kontrolu šećera u krvi.
Voće sadrži prirodne šećere, mada nar je definitivno na listi voća sa niskim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi sa dijabetesom jesti nar? Uvek je važno da se prvo konsultujete sa svojim zdravstvenim radnikom, ali u mnogim slučajevima, ljudi sa dijabetesom mogu jesti nar i imati koristi od njih. U stvari, ovo voće može pomoći u kontroli šećera u krvi.
Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može poboljšati nivo šećera u krvi kod onih koji imaju dijabetes.
Recept napitka sa narom
Ne samo da je ukusan, već je i dobar za imuni sistem. U čajnik za kuvanje dodajte:
2 kriške grejpa
2 kriške limuna
1/3 šolje zrna nara
1 mandarina
2 štapića cimeta ili kašičicu mlevenog cimeta
10 karanfila
Šaka sveže mente
Prelijte vrh vrućom vodom i sačekajte 10 minuta pre služenja. Kada servirate, dodajte med po vašom ukusu.
View this post on Instagram
Osim neverovatnog ukusa nar nam daje 5 razloga za njegovu redovnu konzumaciju. Od antioksidanata do koristi za srce, ovo sezonsko voće nudi ukusne načine za jačanje zdravlja!
Zapratite autora za više korisnih saveta.
View this post on Instagram