Kako se pravi domaći jogurt, gušći i ukusniji nego grčki?
Domaći jogurt se pravi od samo dva sastojka, a priprema je iznenađujuće jednostavna
On je ukusan i gust i pomalo podseća ne grčki jogurt svojom strukturom. Nema dodatih šećera i zaista je zdrava opcija – ovako se priprema domaći jogurt.
Da li je domaći jogurt zdraviji od industrijskog?
U suštini, prilično su izjednačeni kada je nutritivni sadržaj u pitanju, ali kada sami pravite jogurt vi imate kontrolu nad svim namirnicama koje upotrebljavate. Možete da ga prilagodite svojim potrebama.
Ono što je glavna prednost domaćeg jogurta nad kupovinim jeste to što nema dodatih šećera. Količina šećera u industrijskom jogurtu varira u zavisnosti od vrste jogurta (npr. punomasni, poluobrani, obrani), dodataka (voće, sirupi, ukusi) i proizvođača. Međutim, uobičajeno je da industrijski jogurti sadrže oko 10-15 grama šećera na 100 grama proizvoda. Važno je proveriti deklaraciju proizvoda radi tačnih informacija o sadržaju šećera. Postoje i „niskokalorični“ ili „bez dodatog šećera“ opcije koje mogu imati manje ili nimalo dodatog šećera. Ovaj recept za domaći jogurt ne podrazumeva dodavanje šećera, ako da su jedini šećeri koje će sadržati oni iz mleka, odnosno laktoza.
Kako se pravi domaći jogurt?
Sastojci:
2 litre mleka (obranog ako želite jogurt sa malo masti)
1 čaša kiselog mleka (ako želite gustu verziju)
ili
1 čaša kupovnog jogurta (ako želite uobičajenu gustoću)
Priprema domaćeg jogurta
- Zagrejte mleko. Treba da bude toplo, ali ne sme da vri
- Skinite sa šporeta i dodajte jogurt ili kiselo mleko
- Prekrijte i ostavite preko noći
- Ujutro promešajte i još koji sat ostavite da se zgusne
Prijatno!