Kako da juneće meso bude meko i sočno: Junetina u sosu od senfa i pavlake
Junetina je značajan izvor proteina i gvožđa, ali ju je teško pripremiti da bude meka i sočna. A upravo takva je junetina u sosu od senfa i pavlake
Priprema ovakve junetine je jednostavna, ali je možda potrebno malo više vremena – oko 60 minuta za ukusan i zdrav ručak. Prijatno!
Da li je junetina zdravo meso?
Junetina je bogat izvor proteina, gvožđa i cinka. U 100 grama, pruža oko 25 grama proteina, što je naročito značajno za žene u menopauzi čija tkiva gube proteine. Sadrži značajne količine vitamina B kompleksa, posebno vitamina B12, značajnog za nervni sistem. Gvožđe u junetini igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i prevenciji anemije. Cink doprinosi imunološkom sustavu i zdravlju kože.
Uz to, nivo zasićenih masti u junetini je niži nego u svinjetini ili živini, što ga čini zdravijim izborom, naročito za srečane bolesnike.
Kako se priprema junetina u sosu od senfa i pavlake?
Sastojci:
600 g junećih šnicli
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica suvog začina
2 kašičice senfa
1 glavica crnog luka
2 dl mleka
200 g kisele pavlake
1,5 kašika brašna
Priprema:
1. Šnicle tanko iseći i izlupati čekićem za meso. Svaku začiniti, pa premazati senfom. Ostaviti da odstoje najmanje pola sata.
2. Na zagrejanom ulju ispržiti šnicle sa obe strane, da blago porumene.
3. Dodati sitno sečeni crni luk i naliti vodom, pa ostaviti da se šnicle krčkaju 45 minuta. Po potrebi dodavati vode
4. Kada šnicle omekšaju, razmutiti brašno u hladnom mleku, da nema grudvica, dodati pavlaku, kašičiću senfa i malo soli i bibera, pa sve sjediniti.
5. Gotove šnicle izvaditi iz tiganja, a u tečnost koja je u tiganju ostala dodati umućenu mešavinu sa mlekom. Mešati dok ne počne da vri.
6. Potom vratiti šnicle i kratko kuvati, najduže minut, dok se šnicle ne povežu sa sosom. Služiti toplo uz priloge i salatu po želji.
Prijatno