Nutricionisti se slažu: Ovo su 4 najzdravija začina

by | mart 14, 2024
najzdraviji začini

Začine koristimo svakodnevno. Pre svega, jer daju određen ukus jelima. Često zaboravljamo da oni imaju itekako značajne prednosti za naše zdravlje. Nemojte propustiti – ovo su najzdraviji začini

Tradicija korišćenja začina datira još od početka civilizacije. To je bila jedna od prvih supstanci sa kojima je čovečanstvo počelo da izvozi i trguje. Ubrzo je njihovo proučavanje prošireno ne samo na kulinarski doprinos, već i na njihove zdravstvene koristi.

Nutricionisti ih imaju na umu u svojim preporukama. Između ostalog i zato što začinjavanje omogućava da smanjimo unos soli, još jednog začina. Onog bez kojeg ne možemo, ali čiji prekomerni unos ima teške posledice po zdravlje. So doprinosi povećanju krvnog pritiska i kardiovaskularnog rizika. Dakle, sama činjenica da ga zamenjujemo zdravijim začinima već predstavlja  napredak.

Najzdraviji začini i njihovi benefiti

Svaki začin ima svoje prednosti. Neki poboljšavaju varenje, poput kima. Drugi, paprika na primer, pomažu u smanjenju holesterola.

Začini, generalno, imaju antiinflamatorna svojstva, zbog čega se često preporučuju u slučajevima zapaljenja određenih delova tela ili nerava/tkiva. Poznato je da začini pomažu u smanjenju predispozicije za razvoj raka, poboljšavaju oralno zdravlje, ali i varenje, kao i da  pomažu rast kostiju i smanjivanje krvnog pritiska.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, ako već birate najzdravije začine, onda se opredelite za ova četiri.

Najzdraviji začini:

Šafran – štiti nervni sistem

Najtraženiji začin je nesumnjivo šafran. Ima izuzetan ukus, a njegova cena je u rangu sa njegovim kvalitetom, na našu žalost. Ipak, treba znati da sa šafranom ulažete i u svoje zdravlje:

Poboljšava varenje –  jedna komponenta šafrana, krocetin, stimuliše proizvodnju žuči. Promoviše asimilaciju hranljivih materija i sprečava gasove.
Neuroprotektivna funkcija – ima antidepresivne efekte. Moduliše neke hormone koji deluju na naš mozak, kao što je serotonin.
Afrodizijak  – Sadrži safranal, takođe utiče na raspoloženje, poboljšava seksualni učinak i erektilnu funkciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Lista prednosti je šira: pomaže u zaštiti vida, snižava holesterol, obezbeđuje gvožđe i vitamine, a neka jedinjenja, kao što su flavonoidi i beta-karoteni, smatraju se antikancerogenim.

Kurkuma protiv starenja

Kurkuma sadrži aktivni sastojak, kurkumin, koji jjelu daje karakterističnu zlatnu boju. Kurkumin takođe ima tri veoma korisna dejstva:

Članak se nastavlja posle reklama

Antioksidans  – štiti ćelije od slobodnih radikala. Takođe jača imuni sistem protiv toksičnih napadača. Sve to daje moć protiv starenja.
Anti-inflamatorno dejstvo – Smanjuje hronične upale izazvane bolestima kao što su artritis i specifične upale izazvane virusnom ili bakterijskom infekcijom. Nije uzalud poznat kao prirodni ibuprofen.
Povećava memoriju – nekoliko studija ističe da  se kurkumin dovodi u vezu sa usporavanjem staračke demencije.

I još mnogo toga: druge studije pokazuju da pomaže u zarastanju rana, simptomima depresije, pomaže jetri i Svetska zdravstvena organizacija ga preporučuje za lečenje dispepsije (želudačnih problema).

Đumbir je sjajan protiv upala

Ako se niste navikli na njegov ukus, pijte ga kao sok. Ali ne zaboravite da ga uključite u svoju kuhinju.

Poboljšava probavu – ima uticaj na mikrobiotu creva. Njegovi efekti se protežu i na mozak jer su, kao što znate, nervni sistem i mikrobiota povezani.
Anti-inflamatorno dejstvo – jedinjenje gingerol ima moć da zaustavi predajnike koji šalju signal telu da se upali.
Pomaže u menopauzi –  postoje studije koje su pokazale da je efikasan u smanjenju valunga i da ima pozitivne efekte na emocionalne promene koje se dešavaju u ovoj fazi.
Topljenje masti – povećava termogenezu (proizvodnju toplote u telu) i ubrzava metabolizam kako bi se sagorelo više kalorija.

Biber protiv bolova

Sigurno najpopularniji, a možda i najzdraviji začini u našem području. Njegova glavna tajna je piperin, supstanca koja mu daje karakterističan začinski ukus.

Članak se nastavlja posle reklama

Anti-inflamatorno dejstvo – kao i drugi začini, može pomoći u ublažavanju upalnih bolesti.

Protiv bolova – druga komponenta je kapsaicin. Deluje na bol, a takođe je i antiinflamatorno.
Smanjuje habanje ćelija – sadrži dva antioksidansa, flavonoide i karotenoide, koji  omogućavaju smanjenje oksidativnog stresa u ćelijama.

Salith/gettyimagesplus