Recept za početak posta: Posne pljeskavice na vodi
Ove posne pljeskavice prave se na vodi i slobodno mogu da se jedu čak i u najstrožije dane posta. Ukusne su i kalorične -savršena zamena za meso
Posne pljeskavice na vodi prave se od žitarica: ovsenih, ječmenih i raženih pahuljica i povrća. Prilično su jeftine i jednostavne za napraviti, a jako ukusne! Bićete iznenađene.
Da li su posne pljeskavice na vodi ukusne?
Jesu! Mešavina začina koje koristite čine ih podjednako ukusnim kao mesne šnicle ili one pravljene od soje. Ukoliko želite da ih učinite ukusnijim, u smesu možete dodati i dva kuvana krompira, pre nego što formirate šnicle i stavite ih u rernu.
Da li su ove pljeskavice hranljive i site?
Generalno, žitarice su visokokalorična hrana, tako da će vas ovaj obrok definitivno držati sitim. Možete ga pojačati dodavanjem variva pravljenog na vodi.
Visok unos proteina: Sa oko 31 gram proteina po porciji, ove pljeskavice mogu doprinijeti osećaju sitosti.
Bogate vlaknima: Pahuljice su dobar izvor prehrambenih vlakana koja su važna za probavu i mogu podržati zdravlje srca.
Nizak udeo masti: Procenjena količina masti je relativno niska, oko 21 gram po porciji, što je većinom zdrava masti iz pahuljica.
Bez mesa: Odlična su opcija za vegetarijance i vegane jer su bogate proteinima na bazi biljaka.
Kako se prave posne pljeskavice na vodi?
Sastojci:
1 glavica luka,
1 šolja raženih pahuljica
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja ječmenih pahuljica
1 posna kocka za supu ili kašika suvog začina,
3-4 čena belog luka,
4 dl vode,
1 kašika mlevene crvene paprike.
Priprema posnih pljeskavica na vodi:
- Očistite i isecite crni luk i izdinstajte ga na malo vode.
- Kada otpusti svu vlagu i omekša, dodati pahuljice i beli luk i dinstati.
- Naliti sa još vode, dodati začine i krčkati dok pahuljice ne omekšaju.
- Masu prohladiti, a onda oblikovati u pljeskavice.
- Tepsiju obložite papirom, na njega poređajte pljeskavice, pokrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dvadesetak minuta.
- Zatim otvorite pljeskavice, prelijte sa šoljom vode, prekrijte opet sa folijom i pecite još 10 minuta.
- Nakon toga ostaviti pljeskavice da odstoje u toploj rerni bar pola sata.
Prijatno!