Posna pita sa krompirom i pečurkama: Jeftin, a preukusan ručak

by | mart 22, 2024
Posna pita sa krompirom i pečurkama: Jeftin, a preukusan ručak

Posna pita sa krompirom i pečurkama jedno je od onih jela koje rado i često spremamo i kad nije post, jer je prosto savršena. Niko ne može da joj odoli. 

Ništa ne može da zamenu dobru, staru krompirušu. Volimo je u svim varijantama i posnu i mrsni, i sa mesom i sa gljivama, i sa prazilukom… Jeftino a preukusno jelo.

Posna pita sa krompirom i pečurkama

Kad spremamo posnu pitu s krompirom i gljivama, uglavnom koristimo šampinjone, a vi možete koristiti i ostale pečurke – šta vam je najdraže. Probali smo je i sa šumskim piletom, gljivom koja pristiže u aprilu i zaista imate utisak da jedete pitu s pilećim mesom. Koje god pečurke da odaberet znajte da ćete učiniti mnogo dobrog za svoje zdravelje jer su izuzetno zdrave i nenadmašan su saveznik u jačanju imuniteta.

Na Jutjubu možete naći odlične recepte za posna jela, među kojima su i posne pite sa krompirom koje se mogu spremiti na bezbroj različitih načina. A nama je pažnju privukao sledeći recept:

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za posnu pitu sa krompirom i pečurkama

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g belog krompira
  • 300 g šampinjona ili pečuraka po izboru (bukovače, šitake…)
  • 1 glavica rnog luka
  • 1 vezica vlašca
  • 1/2 šolje kisele vode
  • so i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja

Priprema:

  1. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
  2. Oprati, oljuštiti i narendati krompir. Oljuštiti i sitno iseckati crni luk. Oprati i iseckati pečurke na što sitnije komadiće. Oprati i sitno iseckati vlašac.
  3. Zagrejati 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi i pržiti crni luk sve dok ne postane staklast.
  4. Dodati iseckane pečurke i dinstati svedok ne promene boju. Zatim dodati narendani krompir i dobro promešati. Nakon minut-dva dodati kiselu vodu, posoliti i pobiberiti.
  5. Ostaviti malo da se krčka dok ne ispari skoro sva tečnost. Zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.
  6. Filovati kore za pitu kao što to i obično radite i ređati ih u podmazanu tepsiju. premazati jufke ulje i peći u zagrejanoj rerni sve dok pita ne porumeni. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Maryna Iaroshenko/gettyimages.co.uk