Posni pirinač sa spanaćem iz rerne: Kad ga jednom probate, pravićete ga stalno
Danas smo odlučili da pravimo jedno vrlo ukusno, jeftino i zdravo jelo – posni pirinač sa spanaćem. Ukus će vas oduševiti…
Ulazimo u drugu nedelju posta i toliko imamo posnih recepata za fantastična jela, da ne znamo koje pre da pravimo. Ali, danas je pobedio pirinač koji ćemo primpremati sa spanaćem – to iz rerne.
Posni pirinač sa spanaćem – jeftino, ukusno i zdravo jelo
Ovo jednostavno i preukusno jelo možete napraviti na bezbroj načina i dodavati pirinču sastojke i začine po želji. Nama se više dopada kada je zapečeno u rerni, nego kad se priprema na ringli (probalo smo obe varijante). A ono što ovo jelo čini izuzetno zdravi jeste spanać. Razlog zašto se spanać smatra superhranom je veliki broj hranljivih materija i vrlo malo kalorija.
Spanać pomaže u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi, prevenira teška oboljenja, te jača kosti, kosu i nokte. To su samo neke od koristi koje ćete imati ako redovno jedete spanać.
Na TikToku smo pronašli jednostavan recept za pripremu rižota sa spanaćem:
@chefmariio Spinach Vegan Rice with coconut milk……..#chef #cheflife #chicken #cooking #foodblogger #foodgasm #foodies #foodlover #foodstagram #lunch #plantbased #rice #spinach #tasty #travel #travelawesome #travelblog #traveldestination #travelingram #travelphoto #travelpics #traveltheworld #vegan #veganfood #veganfoodshare #veganism #veganlife #veganrecipes #vegansofig #vegetarian ♬ Lottery – K CAMP
Recept za posni pirinač sa spanaćem
Sastojci:
- 2 šolje pirinča
- 400 g zamrznutog ili svežeg spanaća
- 2 kocke za supu od povrća
- 100 g šampinjona
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 veća čena belog luka
- 50 g suvog grožđa
- 2 kašike ulja
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Dobro operite pirinač, sipajte u šerpu, dodajte kocke za supe u i nalijte vodom. Kuvajte dok ne bude potpuno skuvan. Zatim sklonite sa šporeta.
- Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk. Operite i sitno iseckajte šampinjone. Dobro operite i ocedite suvo grožđe. Operite i narendajte šargarepu.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk, šargarepu i šampinjone. Dinastajte par minuta.
- Pomešajte pirinač i dinstano povrće, posolite i pobiberite. Sve to prespite u podmazanu vatrostalnu činiju ili tepsiju.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se ne zapeče (dok ne porumeni). Servirajte pirinač na tanjire i pospite suvim grožđem. Služiti toplo uz sezonsku salatu.
Prijatno!