Savršeno posno jelo: Ćufte od ribe

by | april 2, 2024
ćufte od ribe

Ćufte od ribe su posno jelo puno proteina i važnih omega-3 kiselina, a pripremaju se vrlo jednostavno

Čak i oni koji inače ne vole specifičan miris ili ukus ribe ove ćuftice će rado jesti! Za pripremu vam treba samo pola sata, a možete je kombinovati sa raznim varivima.

Zašto je riba zdrava?

Riba je višestruko korisna za organizam. Ne samo zato što sadrži nezasićene masti dragocene za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, već zato što predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.

Riba sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih sudova. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12 bitne za pravilan rad nervnih ćelija.

Nutritivna vrednost oslića

Tačno 100 grama oslića sadrži:

Članak se nastavlja posle reklama
Energetska vrednost 71.0 kcal
Proteini 17.0 g
Ugljeni hidrati 0.1 g
Masti 0.3 g

Recept za ćufte od ribe

Sastojci:

  • 1 kg fileta oslića
  • 300 gr kuvanog krompira
  • 50 gr brašna
  • so, biber
  • peršun
  • praziluk
  • prezla

 

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
1. Krompir skuvajte, kao i ribu, pa sve lepo ispasirajte ili sameljite da dobijete kompaktnu smesu. Pre pasiranja još jednom se uverite da u osliću nije zaostala  neka koščica.
2. Dodajte brašno, biber i so, a zatim i prezlu i praziluk. Sve dobro promešajte i oblikujte ćufte.
3. Pecite ćufte na maslinovom ulju, dok ne dobiju tamnozlatnu boju.
4. Ćufte od ribe možete služiti uz paradajz sos, salatu od pasulja, krompir salatu ili jednostavno, posni pire krompir.
Prijatno!
bhofack/istock/gettyimages