Posni sladoled od jagoda: Dva zdrava i ukusna recepta za celu porodicu

by | april 8, 2024
posni sladoled od jagoda

Sezona jagoda je počela, a nema ukusnije poslastice nego što je posni sladoled od jagoda. Mi donosimo dva fenomenalna recepta

Ukusna poslastica pogodna za celu porodicu, u mrsne ili posne dane.

Da li su jagode zdravo voće?

Jagode su pune su vitamina C, koji je ključan za zdravlje imunskog sistema i važan je antioksidans. Takođe sadrže mangan, potreban za mnoge telesne funkcije, i folat, vitamin B bitan za trudnice i odrasle. Jagode imaju malo kalorija, što ih čini odličnim za osobe koje žele da kontrolišu težinu. Ipak, pošto obiluju fruktozom, treba ih jesti u manjim količinama.

Jagode na 100 grama sadrže:

  • Kalorije: 32
  • Voda: 91%
  • Proteini: 0.7 grama
  • Ugljeni hidrati: 7.7 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Vitamin C: 89% dnevne vrednosti
  • Mangan: 25% dnevne vrednosti

Posni sladoled od jagoda – ledena varijanta

  • 600 gr svežih jagoda
  • 2 dc vode
  • Kašičica ekstrakta od vanile
  • 100 gr šećera
  • Sok pola limuna

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. U blenderu usitnite jagode dok ne dobijete fini pire.
  2. U manjoj šerpi, pomešajte vodu, sok limuna, vanilu i šećer i zagrevajte dok se šećer ne istopi.
  3. Dobijeni sirup rashladite i pomešajte sa blendiranim pireom od jagoda. Sipajte u posudu za zamrzavanje, ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata.
  4. Izvadite i ponovo stavite u blender kako bi se smesa još usitnila i izmešala sa vazduhom. Ponovo stavite u zamrzivač i ostavite najmanje dva sata. Servirajte u čašama i ukrasite jagodama.

 

Posni sladoled od jagoda – kremasti

  • 500 g svežih jagoda
    2 Vanilin šećera Dolcela
    4 žlice narandžinog soka
    2-3 žlice meda od bagrema
    250 ml pirinčanog mleka

Priprema:

  1. Oprane jagode narežite na četvrtine i mešaju se sa vanilin šećerom i narančinim sokom.
  2. Usitnite u blenderu, pa dodajte med i pirinčano biljno mleko. Dobro izmešajte i stavite u posudu za zamrzavanje.
  3. Sladoled stavite u zamrzivač na 4-5 sati.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Irina Taskova/istock/gettyimagesplus