Posni sladoled od jagoda: Dva zdrava i ukusna recepta za celu porodicu
Sezona jagoda je počela, a nema ukusnije poslastice nego što je posni sladoled od jagoda. Mi donosimo dva fenomenalna recepta
Ukusna poslastica pogodna za celu porodicu, u mrsne ili posne dane.
Da li su jagode zdravo voće?
Jagode su pune su vitamina C, koji je ključan za zdravlje imunskog sistema i važan je antioksidans. Takođe sadrže mangan, potreban za mnoge telesne funkcije, i folat, vitamin B bitan za trudnice i odrasle. Jagode imaju malo kalorija, što ih čini odličnim za osobe koje žele da kontrolišu težinu. Ipak, pošto obiluju fruktozom, treba ih jesti u manjim količinama.
Jagode na 100 grama sadrže:
- Kalorije: 32
- Voda: 91%
- Proteini: 0.7 grama
- Ugljeni hidrati: 7.7 grama
- Vlakna: 2 grama
- Vitamin C: 89% dnevne vrednosti
- Mangan: 25% dnevne vrednosti
Posni sladoled od jagoda – ledena varijanta
- 600 gr svežih jagoda
- 2 dc vode
- Kašičica ekstrakta od vanile
- 100 gr šećera
- Sok pola limuna
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- U blenderu usitnite jagode dok ne dobijete fini pire.
- U manjoj šerpi, pomešajte vodu, sok limuna, vanilu i šećer i zagrevajte dok se šećer ne istopi.
- Dobijeni sirup rashladite i pomešajte sa blendiranim pireom od jagoda. Sipajte u posudu za zamrzavanje, ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata.
- Izvadite i ponovo stavite u blender kako bi se smesa još usitnila i izmešala sa vazduhom. Ponovo stavite u zamrzivač i ostavite najmanje dva sata. Servirajte u čašama i ukrasite jagodama.
Posni sladoled od jagoda – kremasti
- 500 g svežih jagoda
2 Vanilin šećera Dolcela
4 žlice narandžinog soka
2-3 žlice meda od bagrema
250 ml pirinčanog mleka
Priprema:
- Oprane jagode narežite na četvrtine i mešaju se sa vanilin šećerom i narančinim sokom.
- Usitnite u blenderu, pa dodajte med i pirinčano biljno mleko. Dobro izmešajte i stavite u posudu za zamrzavanje.
- Sladoled stavite u zamrzivač na 4-5 sati.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
Irina Taskova/istock/gettyimagesplus