Kako se prave sarmice od zelja: Maksimalno iskoristite sezonu

by | april 9, 2024
Kako se prave sarmice od zelja; sarmice od zelja u metalnoj posudi sa sosom od paradajza

Zasitili smo se klasične sarme od kiselog kupusa, zato su sad na redu preukusne i zdrave sarmice od zelja. Odlučili smo da maksimalno iskoristimo sezonu zelja. 

Kako god okreneš, bez sarme se ne može… I ne mora da bude samo od kiselog kupusa. preukusne sarmice možete napraviti i od zelja.

Preukusne sarmice od zelja su i izuzetno zdrave

Sarmice od zelja nisu samo ukusne, već i zdrave. Zelje ima kiselkast ukus limuna. Poslužite bareno zelje sa puterom, slaninom, tvrdo kuvanim jajima i začinima. Sarmice od zelja možete praviti i posne i mrsne, a obarene listove možete filovati i mešavinom sira i jaja. Osušeno zelje se koristi kao začin za pirinač, krompir, morske plodove ili namaz od leblebije. Mnogi sušene listove zelja usitne u prah koji dodaju u peciva, hleb i slane mafine.

Zelje je veoma hranljivo. Sadrži više vitamina C od pomorandže i više vitamina A od šargarepe. Takođe sadrži vitamine B1 i B2 i gvožđe. Zato ga treba jesti što češće dok traje sezona. U nastavku pogledaj video recept za pripremu sarmica od zelja:

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za sarmice od zelja

Sastojci:

  • 30 listova zelja
  • 500 g melevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1/2 šolje pirinča
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica mešavine začina
  • 1 šolja soka od paradajza
  • 1 ravna kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

  1. Oprati i obariti listove zelja. Odseći drške.
  2. Zagrejati dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. zatim dodati beli luk i pržiti još dva minuta.
  3. Dodati meso i začine i proržiti dok ne promreni boju. Dodati pirinač, dobro promešati i skloniti sa šporeta.
  4. Filovati listove zelja i urolati ih kao sarmu. Poređati u podmazanu vatrodtalnu činiju. Preliti šoljom vode, prekriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45 minuta.
  5. Zagrejati kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržiti kašiku brašna. Dodati sok od paradajza i brzo mešati da se napravi sos. Preliti sarme (nemojte ih nakon toga prekrivati folijom), protresite činiju i pecite još 15-20 minuta.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Esin Deniz/gettyimages.co.uk