Najbolji recept za sok od zove: Eliksir zdravlja sa ukusom detinjstva
Sok od zove je klasik na našim prostorima. Međutim, osim što je slatkast napitak jedan od omiljenijih, on je i jedan od zdravijih napitaka zahvaljujući lekovitim svojstvima zove.
Zova je biljka za koju je dokazano da ima protivupalna, baktericidna, diuretička i dijaforetska svojstva. Jasno je zašto je onda naše bake i deke smatraju veoma zdravom. Naravno, sada je vreme da napravite sirup od cveta zove, ali ako ste ljubitelji crne zove, ovde možete naći recept i za vreme kada ona u potpunosti sazre.
Zašto je sirup od zove zdrav?
Osim što podstiče zdravu dozu nostalgije i povratka u detinjstvo, ona ima zaista korisna lekovita svojstva. Srećom, njene cvetove nije teško pronaći. Zova ili bazga kako se još naziva sadrži vitamine A, B i C, flavonoide, karotenice, tanin, rutin i glikozid. Upravo zbog flavonoida koje sadrži, ova biljka se smatra veoma lekovitom. Oni su moćni antioksidansi koji čuvaju naše telo od oštećenja.
Pored toga, sok od zove je delotvoran za prečišćavanje krvi, takođe oslobađa želudac od viška kiseline, pomaže u lečenju disajnih puteva, pospešuje izbacivanje toksina i peska iz urinarnog trakta i jača kosti. Međutim, tu se spisak ne završava. Ona je veoma efikasna i u borbi protiv bubuljica, pa će redovna upotreba učiniti kožu mekom, smanjiti pore i ukloniti staračke pege.
Sok od zove: Recept za sirup od belih cvetova
Sastojci:
- 25 cvetova
- 4 kg šećera
- 125 g limuntusa
Priprema:
- Uberite cvetove i dobro ih operite. Potopite ih u 4 litre vode i ostavite da odstoji 24 sata.
- Nakon 24 sata, procedite i u vodu dodajte šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Ako se šećer ne rastvori odmah, možete ponoviti mešanje nakon nekoliko sati.
- Ostavite sledećih 24 sata da odstoji i sirup je gotov. Za upotrebu razblažite sa vodom.
- Sok čuvajte u staklenim bocama i u hladnoj tamnoj prostoriji.
Ako želite zdraviju opciju, možete isprobati i recept bez šećera.
View this post on Instagram
Recept za sok od crne zove
Ako ste više ljubitelj soka od crnog zove, onda kada sazri možete napraviti i sirup koji je takođe veoma ukusan. Međutim, budite veoma oprezni. Bobice nikako ne smete jesti sirove jer su otrovne! Termičkom obradom se ovi toksini gube i sok je u potpunosti zdrav za konzumiranje.
Sastojci:
- 1 kg bobica zove
- 0,75 kg šećera
- 1/2 kg meda
- 1 limun
Priprema:
- Plodove prelijte vodom i ostavite da se kuva 15-ak minuta.
- Kada sklonite sa vatre, dodajte šećer, sok i narendanu limunovu koru.
- Potom poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Procedite i zagrejte do ključanja.
- Dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao sipajte u staklene flaše.
- Ovaj sirup takođe treba da čuvate na tamnom i hladnom mestu, a konzumira se tako što se razblaži sa vodom.
View this post on Instagram
I uživajte!