Proja sa sremušem i koprivom: Najukusnija koju smo probali

by | april 23, 2024
Proja sa sremušem i koprivom: Najukusnija koju smo probali

Ako razmišljate o tome šta biste to lepo pripremili za večeru ili doručak, naš predlog je proja sa sremušem i koprivom. Pravo prolećno, zdravo jelo. 

Nadamo se da maksimalno koristite sezonu sremuša, neće ga biti još dugo, a izuzetno je zdrav. A koprive ima u izobilju. Zato smo danas odlučili da spojimo to dvoje i napravimo nešto preukusno – pravu prolećnu proju.

Proja sa sremušem i koprivom – najzdravije prolećno jelo

I sremuš i kopriva ubrajaju se u najzdravije samonikle jestive biljke (a mnogi ih i uzgajaju, naročito sremuš). Jačaju imunitet i krvnu sliku, čiste krv, snižavaju pritisak, izbacuju višak vode iz organizma, snižavaju masnoće u krvi… Dakle, ako želite da učinite nešto dobro za svoje zdravlje, jedite koprivu i sremuš što češće.

Prolećna proja samo je jedno od fantastičnih jela koje možete da napravite od sremuša i koprive. Tu su i pite, čorbe, variva, salate, sokovi, smutiji, rižoto, testenina… Kada berete koprivu, berite samo mlade vrhove. Oni su najmekši i najukusniji.

Kako se priprema prolećna proja

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 150 g mlade koprive
  • 1 vezica sremuša
  • 4 jajeta
  • 250 g feta sira
  • 300 g kukuruznog brašna
  • 200 g belog pšeničnog brašna
  • 230 ml kisele vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 čašu jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • so po ukusu

Priprema:

  1. Obarite koprivu u kuljučaloj vodi, a zatim je ocedite i iseckajte. Operite i sitno iseckajte sremuš.
  2. Pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
  3. Umutite jaja mikserom. Dodajte ulje, kiselu vodu i jogurt.
  4. Polako dodajite deo po deo brašna. Kada se sve sjedini dodajte izmrvljeni sir, koprivu i sremuš. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.
  5. Prespite smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pospite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
  6. Ostavite proju da se ohladi pre nego što je isečete.

Prijatno!

A na ovom videu možete videti kako da brzo blanširate koprivu u tiganju:

Članak se nastavlja posle reklama

Clarissa Begue/gettyimages.co.uk