Francuski složenac od kuvanih jaja i krompira
Ako ne znate kako da iskoristite preostala jaja od Uskrsa, odlična ideja je francuski složenac od jaja i krompira
Francuska kuhinja je jedna od najpoznatijih na svetu, a ovaj složenac je blago prilagođen našem podneblju. Jednostavno jelo, za koje sve sastojke imate kod kuće, a koje ima izvanredan ukus.
Ako želite da postignete najbolji mogući ukus, koristite za složenac dimljene svinjske kobasice, po mogućstvu domaće.
Recept za francuski složenac od kuvanih jaja i krompira
6 kašika ulja
1 srednji luk
4 kobasice
6 većih krompira
150 ml belog suvog vina
250 ml pavlake za kuvanje
soli i bibera po ukusu
250 gr iseckanog sira
2,3 grančice peršunovog lista (ili majčine dušice)
Priprema francuskog složenca od kuvanih jaja i krompira
- u dubljoj posudi ispržiti luk. Dok se luk prži iseći kobasice na kolutiće, pa i njih propržiti.
- Iseći krompir na kriške pa ubaciti u tiganj sa lukom i kobasicom. Naliti vinom, pa ostaviti da se kuva 3 minuta da alkohol ispari. Nakon toga, dodati pavlaku za kuvanje i poklopiti.
- Nakon 20 minuta, skinite sa plotne. Oljuštite kuvana jaja i isecite ih na četvrtine. U vatrostalnu činiju ređajte: pola smese sa krompirom i kobasicama, jaja, pa pospite polovinom rendanog sira. Prekrijte drugom polovinom smese iz tiganja, pa pospite sirom.
- Stavite u rernu na 180 stepeni da se zapeče.
- Prijatno!
Maria Lapina/istock/gettyimagesplus