Kako izbeći overthinking? Efikasna strategija u 3 koraka

by | maj 9, 2024
tehnike ovladavanja overthinking - om

Umorni ste, a ne možete da zaspite jer vaš mozak galopira u neželjene buduće scenarije? Da, to je ruminacija ili preterano razmišljanje. Rešenje je efikasna tehnika ovladavanja overthinking -om

Koliko ste upoznati sa pojmom overthinking ili ruminacija nije toliko važno, koliko činjenica da ste ovo sigurno doživeli bar jednom do sada.  I nažalost, vrlo je verovatno da ste ovom vihoru negativnih  misli bili izloženi više nego jednom.  Živimo u svetu u kome se od nas mentalno mnogo traži, bilo na ličnom nivou, u odnosima sa našim porodicama, prijateljima ili partnerima, kao i na poslu i u akademskim krugovima.

Da ne govorimo o svim očekivanjima koja se stavljaju pred svakog od nas, a koja su često praktično neostvariva. Posledica je da  uvek imamo hiljadu stvari na umu, što zauzvrat obično dovodi do stalnih briga i onoga što je poznato kao preterano razmišljanje ili ruminacija.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je overthinking ili ruminacija?

Možda se radi o određenoj temi koja nas je zabrinula ili jednostavno pomisao na budućnost uopšte, ali – ovaj pojam podrazumeva da razmišljamo o toliko potencijalnih događaja unapred da se nađemo uhvaćeni u mrežu negativnih osećanja koja dovode do anskioznosti. Psiholog Karolina Narbon de la Vilja definiše preterano razmišljanje kao „ideje koje se pojavljuju iznova i iznova na ponavljajući, spontan način i koje izazivaju emocionalni uticaj. Učestalost i intenzitet sa kojim se pojavljuju mogu postati simptom“.

Preterano razmišljanje vodi nas do jedn eopsesivne petlje iz koje nema izlaza. U problemu smo i trebalo bi da smislimo izlaz, ali što više razmišljamo o situaciji i potencijalnom rešenju, to smo zabrintiji, sve više pod stresom dok racionalno promišljanje ne postane nemoguće. Ovo razmišljanje nam ne donosi nikakvu korist jer nas ne vodi ni do kakvog rešenja, već nas samo opterećuje i stvara anksioznost.

Tehnika ovladavanja overthinking – om

Mnogo puta, iako smo svesni da preterujemo i da nam ništa nije jasno, veoma nam je teško da se sami izvučemo iz ove petlje i zato treba da tražimo pomoć. Tu je najbolje stupiti u kontakt sa psihologom ili terapeutom. U međuvremenu, postoje opštije tehnike koje možemo pokušati da primenimo u praksi da bismo smanjili preterano razmišljanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedna od njih je takozvana „tehnika ispitivanja“, koja nam omogućava da postanemo svesni svojih misli i potom počnemo da ih obuzdavamo. U teoriji zvuči lako, ali u praksi i nije tako jednostavno. Bar ako ne znate pravu tehniku.

Prvo što će vam trebati je parče papira i olovka sa kojima ćete zapisati sve misli koje vam u tom trenutku padnu na pamet. Posle ove refleksije i identifikacije, dolazi najvažniji deo tehnike. Zatim ćemo svaku misao pretvoriti u pitanje dodajući  mu na papiru upitnik. Kada postanu pitanja, vreme je da im date odgovor koji jeste racionalan. Na taj način ćete obuzdati svoju maštu i skoncentrisati se na stvarnost.

Članak se nastavlja posle reklama

„Pretvarajući svoje iracionalne ili negativne misli u pitanja, prestaćete da ih doživljavate kao izjave ili činjenice, što će vam pomoći da promenite način razmišljanja“, zaključuje psiholog Aleksandra Silva.

SurfUp/gettyimagesplus