Najukusniji domaći džem od jagoda: Jednostavan recept za brzu pripremu

by | maj 15, 2024
džem od jagoda

Napraviti domaći džem od jagoda nije toliko komplikovano. A ukusan namaz fantastičnog ukusa ćete dobiti za vrlo kratko vreme.

Sigurno ste kao mali imali prilike da isprobate džem od jagoda. Međutim, ako to nije slučaj, onda je vreme da isprobate ovaj savršeni ukus koji će da miluje vaša nepca. Izrada džema nije komplikovana i ne oduzima mnogo vremena kao priprema džema od ostalog voća.

Smernice za izradu džema od jagoda

Da bi džem zaista uspeo, morate uzeti nekoliko stvari u obzir. Jagode ne smeju biti premekane, prezrele i da na sebi imaju vidljivu buđ jer će to učiniti da se džem brže pokvari. Sa druge strane, džem neće biti ukusan ni ako koristite tvrde jagode koje su prelepe na izgled, ali bez ikakvog ukusa. Ako želite da napravite pekmez, onda ne usitnjavajte voće. Za džem i marmeladu bi trebalo da ispasirate voće.

Kada su šerpe u pitanju, obratite pažnju na debljinu dna. Tanko dno nije dobro za pripremu džema i ovakvo dno ne zadržava temperaturu i zahteva konstantno mešanje. Kada je deblje dno u pitanju, ono održava temperaturu i na nižoj temperaturi i neophodno je povremeno mešanje. Što se dubine šerpe tiče, dublje šerpe su bolje za veće količine voća, ali imajte u vidu da je preporučljivo da ringla prekrije dno kako bi se temperatura ravnomerno rasporedila.

Da biste proverili da li je džem gotov, stavite ga na tacnu. Ako se malo sliva, gotov je, a ako slizne onda je potrbeno da se još kuva.

Recept za domaći džem od jagoda

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 kg jagoda
  • 4 šolje šećera
  • Limunov sok (On pomaže u geliranju pektina i sprečava rast bakterija)

Priprema: 

  • Dobro operite i očistite jagode. Da biste očistili jagodu, koristite nož za čišćenje pod uglom prema sredini bobice i isecite krug oko lisnate stabljike da biste je uklonili.
  • Ispasirajte voće.
  • Stavite jagode u veliku šerpu i prespite šećer preko njih. Šećer je pored zaslađivanja zaslužan i za zgušnjavanje i deluje kao konzervans.
  • Ostavite da odstoje bar 30 minuta, mada je moguće ostaviti ih i preko noći kako bi pustile sok.
  •  Prebacite šerpu na šporet, dodajte limunov sok i uključite na najjače kako bi proključale, a potom vratite na umerenu temperaturu.
  • Džem će verovatno tokom kuvanja da peni, pa bi trebalo da ovu penu skidate. Kada otprilike nema više pene, džem je gotov.
  • Džem se kuva oko 30-40 minuta.
  • Razlijte u sterilisane tegle i čuvajte na tamnom mestu.

Naravno, postoje razni načini da pripremite džem od jagoda. Evo još jedna varijanta koju možete isprobati.

Članak se nastavlja posle reklama
pilipphoto/GettyImagesPlus