Pavlova s jagodama: Praznik za nepca

by | maj 26, 2024
Pavlova s jagodama: Praznik za nepca

Ako hoćete lepo da se zasladite ovog vikenda, naš predlog je da to bude neprevaziđena poslastica – Pavlova s jagodama. 

Kažu da je Pavlova torta osmišljena za balerinu Anu Pavlovu tokom njene turneje po Australiji, dok drugi tvrde da je reč o turneji po Novom Zelandu. Nama nije bitno ko je u pravu, samo smo do neba zahvalni onom ko je osmislio ovo čudo od poslastice.

Fenomenalna Pavlova s jagodama

Za ovakvu poslasticu ne treba žaliti truda, jer se definitivno isplati. Na Jutjubu možete naći različite recepte za pripremu pavlove s jagodama, a nama je pažnju privukao sledeći:

A kako mi pravimo mini pavlove s jagodama

Sastojci za korice:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika gustina

Sastojci za krem od jagode:

  • 250 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 200 ml slatke pavlake

Sastojci za krem od vanile:

  • 4 žumanceta
  • 2 vanil-šećera
  • 5 kašike šećera
  • 65 g putera
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Za pripremu korica belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi pa pred kraj mućenja umešati sirće i gustin.
  2. Šam sipati u poslastičarski džak sa okruglim nastavkom. Pleh obložiti papirom za pečenje i preko njega istisnuti gomilice šama od belanaca. Po sredini šama kašikom napraviti udubljenje. Sušiti u odškrinutoj rerni (zadenuti varjaču na vrata rerne kako bi bila odškrinuta) na 120°C dok korice ne postanu lagane i hrskave.
  3. Posebno pripremiti fil od jagode. Jagode izmiksati pa sjediniti sa šećerom u prahu i gustinom te umutiti žicom i kuvati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti je da se ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa dodati polovinu smese od jagode i izmiksati. Ostatak kaše od jagode ostaviti za preliv.
  4. Za pripremu fila od vanile žicom umutiti žumanca, šećer i vanil-šrećer pa skuvati na pari. Smesu ostaviti da se ohladi pa dodati puter i izmiksati. Na kraju, varjačom umešati umućeni šlag od slatke pavlake.
  5. Na tacnu poslagati 8 korica od belanaca, poslastičarskim džakom preko njih istisnuti malo fila od vanile, zatim naneti fil od jagode i preliti kašom od jagode. Prekriti koricama od belanaca i dekorisati preostalim filom od jagode. Savet: Dužina sušenja puslica zavisi od jačine rerne, korice treba da ostanu svetle i hrskave.

Prijatno!

Nelea Reazanteva/gettyimages.com