Ćureći bolonjez po receptu Emily Blunt ima tajni sastojak

by | maj 30, 2024
ćureći bolonjez po receptu emily blunt

Rešile smo da probamo ćureći bolonjez po receptu Emily Blunt i ovo su naši utisci

Bolonjez je definitivno jedno od omiljenih jela na ovim prostorima, ali – da li vam je ikada palo na pamet da ga pravite sa ćuretinom? Nije ni nama dok nismo videle viralni recept za ćureći bolonjez koji je osmislila Emily Blunt.

Omiljena glumica je čest gost britanskog kulinarskog maga Ine Garten i njene emisije Barefoot Contessa. Tu su nastali čuveni Emilini engleski krompiri koji su svojevremeno vladali mrežama, a sada i ćureći bolonjez. Ovoga puta morale smo da probamo i – nismo bile razočarane. Naprotiv!

Ćureći bolonjez po receptu Emily Blunt

Sastojci: 

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, vrlo sitno isečen
  • 3 manje šargarepe ili 2 veće, oljuštene i krupno iseckane
  • 3 stabljike celera, krupno iseckane
  • 3 čena belog luka, mleveno
  • 700 grama tamnog ćurećeg mesa
  • 1 šolja suvog belog vina
  • paradajz pelat 200 gr
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • 2 lovorova lista
  • 1 kora parmezana
  • so i  mleveni crni biber
  • testenina
  • 1/2 šolje sveže naribanog parmezana

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Zagrejte puter i ulje u plitkom tiganju. Prvo propržite luk, tako da postane providan i mekan, oko 2 minuta.
  2. Izblendajte  šargarepu i celer na sitno; dodajte ih u tiganj i promešajte. Dodajte beli luk. Kuvajte još 1 do 2 minuta.
  3. Dodajte usitnjeno ćureće meso i kuvajte, mešajući, dok ne počne da porumeni, oko 5 minuta.
  4. Zalijte šoljom belog vina i smanjite temperaturu. Dodajte paradajz pastu, mleko, lovorov list i koru parmezana i dinstajte malo, 3 do 4 minuta.
  5. Dodajte so i sveže mleveni crni biber po ukusu.
  6. Stavite poklopac i prebacite u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni. Trebalo bi da se kuva u rerni 45 minuta pod poklopcem. Kada je sos gotov, uklonite lovorov list i koru parmezana.
  7. Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju, a zatim je ocedite, ali sačuvajte  1 šolju vode od testa.
  8. Vratite testeninu u šerpu, dodajte sačuvanu vodu, komadić putera i rendani parmezan i promešajte. Dodajtesos i promešajte. Pospite dodatnim parmezanom i poslužite u plitkim činijama.

 

Naši utisci:

Pre svega – dodavanje celera i šargarepe bolonjezu  nije očekivano, ali je superkorisno ako imate izbirljivu decu. Za razliku od celera, koji klinci izbegavaju, koje dete može da odoli bolonjezu?
Zatim: mleko u bolonjez? U početku iznenađenje, ali samo za neiskusne. Profesionalni kuvari koriste mleko za pac odavno, jer ono umekšava mleko i ubrzava mu kuvanje. I zaista je tako, zahvaljujući mleko nema one tipične suvoće ćurećeg mesa.
Još nešto – usitnjeno ćureće meso zamenile smo mlevenim – to čini konzistenciju sosa približnom onom koju mi poznajemo, a i vreme kuvanja je kraće, pa uvrstite to u jednačinu.
Recept za ćureći bolonjez Emily Blunt je jednostavan, ali budite oprezne nakon što stavite sos u rernu – može postati suvlji nego što smo navikli ovde. Bar se nama to dogodilo. Malo dodatnog paradajz soka i situacija je bila rešena.
Sve u svemu, naša ocena je pozitivna: Možda treba malo više vremena ili stajanja uz šporet nego kod standardnog bolonjeza, ali je priprema i dalje jednostavna, a jelo ukusno.

Video recept za ćureći bolonjez po receptu Emily Blunt:

Članak se nastavlja posle reklama
waquar hussein/gettyimagesplus