Mafini sa tikvicama: Brzo se spremaju, jeftini su i preukusni

by | jun 14, 2024
Mafini sa tikvicama

Uželeli smo se slanih mafina, a tikvice su nam pri ruci. Tako da ćemo danas da pravimo nešto jako ukusno, a to su mafini sa tikvicama. 

Za ovaj jednostavan recept za mafine od tikvica potrebno je 30 minuta. Recept se lako udvostručuje (za duplu meru), a ovi mafini od tikvica su savršeni kao doručak ili ručak. I ne morate da cedite tikvice.

Kako se prave mafini sa tikvicama

Da biste napravili preukusne mafine od tikvica, osim tikvica, brašna, jaja, mleka i začina, trebaće vam i sir. Možete koristiti narendani punomasni sir ili sitni sir – sve zavisi od ukusa. A možete, kada rasporedite smesu u kalupe za mafine, posuti i malo parmezana. Daće poseban šmek mafinima.

Na internetu možete pronaći bezbroj recepata za pravljenje slanih mafina sa tikvicama, a jedan od njih je i sledeći recept:

Članak se nastavlja posle reklama

Kako mi pravimo mafine sa tikvicama

Sastojci:

  • 300 g višenamenskog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • mleveni crni biber po ukusu
  • 180 g rendanog sira ( možete koristiti koji god imate pri ruci)
  • 250 g rendanih tikvica (ne morate ljuštiti koru ako je mekana)
  • 40 g sitno seckanog crnog luka
  • 220 ml punomasnog mleka
  • 2 velika jajeta

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°c . U kalup za mafine stavite papirne korpice za mafine.
  2. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber u velikoj posudi. Mešajte da se sjedini, a zatim dodajte sir i promešajte da se sjedini.
  3. U posebnoj posudi srednje veličine pomešajte rendane tikvice, luk, mleko i jaja i dobro promešajte.
  4. Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i kagano mešajte dok se ne sjedine (nemojte to raditi brzo).
  5. Rasporedite smesu u papirne korpice i pobiberite.
  6. Pecite mafine 13-17 minuta, dok ne postanu blago zlatno braon boje, a kada ih nežno ubodete prstom, vraćaju se nazad.
  7. Izvadite mafine s tikvicama iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki da se prohlade, pre nego što ih uzvadite iz kalupa.

Napomena: Mafine možete držati par dana u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi. Pre služenja ih samo zagrejte u mikrotalasnoj ili u pećnici.

Članak se nastavlja posle reklama
ferrerivideo/gettyimages.co.uk