Mafini sa tikvicama: Brzo se spremaju, jeftini su i preukusni
Uželeli smo se slanih mafina, a tikvice su nam pri ruci. Tako da ćemo danas da pravimo nešto jako ukusno, a to su mafini sa tikvicama.
Za ovaj jednostavan recept za mafine od tikvica potrebno je 30 minuta. Recept se lako udvostručuje (za duplu meru), a ovi mafini od tikvica su savršeni kao doručak ili ručak. I ne morate da cedite tikvice.
Kako se prave mafini sa tikvicama
Da biste napravili preukusne mafine od tikvica, osim tikvica, brašna, jaja, mleka i začina, trebaće vam i sir. Možete koristiti narendani punomasni sir ili sitni sir – sve zavisi od ukusa. A možete, kada rasporedite smesu u kalupe za mafine, posuti i malo parmezana. Daće poseban šmek mafinima.
Na internetu možete pronaći bezbroj recepata za pravljenje slanih mafina sa tikvicama, a jedan od njih je i sledeći recept:
View this post on Instagram
Kako mi pravimo mafine sa tikvicama
Sastojci:
- 300 g višenamenskog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- mleveni crni biber po ukusu
- 180 g rendanog sira ( možete koristiti koji god imate pri ruci)
- 250 g rendanih tikvica (ne morate ljuštiti koru ako je mekana)
- 40 g sitno seckanog crnog luka
- 220 ml punomasnog mleka
- 2 velika jajeta
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°c . U kalup za mafine stavite papirne korpice za mafine.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber u velikoj posudi. Mešajte da se sjedini, a zatim dodajte sir i promešajte da se sjedini.
- U posebnoj posudi srednje veličine pomešajte rendane tikvice, luk, mleko i jaja i dobro promešajte.
- Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i kagano mešajte dok se ne sjedine (nemojte to raditi brzo).
- Rasporedite smesu u papirne korpice i pobiberite.
- Pecite mafine 13-17 minuta, dok ne postanu blago zlatno braon boje, a kada ih nežno ubodete prstom, vraćaju se nazad.
- Izvadite mafine s tikvicama iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki da se prohlade, pre nego što ih uzvadite iz kalupa.
Napomena: Mafine možete držati par dana u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi. Pre služenja ih samo zagrejte u mikrotalasnoj ili u pećnici.