Kako se prave punjene tikvice sa mesom zapečene u rerni

by | jun 18, 2024
punjene tikvice sa mesom zapečene u rerni

Danas pripremamo omiljeno jelo sa tikvicama koje ćemo spremati sve do jeseni, a to su punjene tikvice sa mesom zapečene u rerni.

Ono što je divno kod tikvica jeste to što se savršeno slažu sa svim namirnica. I pravili smo ih na milion načina (jednino nismo probali u kolače da ih stavimo). Ali punjene tikvice, zapečene u rerni zaista nemaju premca.

Punjene tikvice sa mesom – jelo koje ne može da ne uspe

Punjene tikvice možete praviti na bukvalno bezbroj načina. Nama se najviše dopadaju sa mlevenim svinjskim ili junećim mesom, ali su odlične i sa piletinom i ćuretinom. U smesu za filovanje možete dodavati začine i povrće po želji. Na internetu možete pronaći različite recepte sa pripremu punjenih tikvica, kao što je sledeći recept sa TikTok-a:

@laurenschell2 Stuffed zucchini boats 🚤 #zucchiniboats #stuffedzucchini #lowcarbrecipes #healthyrecipes #foodtiktok ♬ Sister Golden Hair – America

Recept za punjene tikvice sa mesom

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 3 velike tikvice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili mešanog)
  • 2 kašike paradajz paste
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica suvog italijanskog začina ili sušenog origana
  • ½ kašičice belog luka u prahu ili 2 čena belog luka, ispasirana
  • ½ kašičice soli ili više po ukusu
  • mleveni crni biber po ukusu
  • 450 ml kuvanog paradajza
  • 1,5 šolje narendanog sira po izboru

Priprema:

  1. Pripremite tikvice: Tikvice dobro operite, a zatim ih prepolovite po dužini. Pažljivo izdubite tikvice kašičicom. Poređajte tikvice u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu činiju.
  2. Pripremite meso: Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan crnoi luk i pržite sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte meso i dinstajte dok ne promeni boju. Umešajte 2 kašike paradajz paste, 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, 1 kašičicu suvog italijanskog bilja, ½ kašičice belog luka u prahu, posolite i pobiberite.
  3. Završite fil: U meso sipajte sok od pardajza i izdubljene i iseckane sredine tikvica. Dinstajte poklopljeno na laganoj vatri 10 minuta. Skinite poklopac, dobro promešajte i dinstajte još 5 minuta.
  4. Napunite i pecite: Zagrejte rernu na 180°C. Filujte tikvice, pospite ih sirom i pecite 25-30 minuta dok ne porumene.

Prijatno!

from my point of view/shutterstock.com