Bakin recept za sos od višanja

by | jun 20, 2024
sos od višanja

Sos od višanja ima specifičan, slatko – kiselkasti ukus koji je obeležio moje detinjstvo. I niko nije umeo da ga napravi kao moja baka

Ako prvi put razmišljate o sosu od višanja, verovatno vas malo plaši isprobavanje ove kombinacije. Voćni sos kao prilog za mesni obrok? Ali, verujte, ideja je odlična! Dobro spravljen sos od višanja ima specifičnu aromu koji se fenomenalno slaže za pečenjem, dajući mu određenu pikantnost. Ako ste ljubitelj piletine sa  medom ili pečenih šljiva urolanih u slaninu, onda će i ovo jelo postati vaše omiljeno.
Sa ovim ukusom upoznala sam se u detinjstvu, zahvaljujući baki, tatinoj mami, koja je bila vrhunska kuvarica. Majka je nekoliko puta pokušala da ga napravi i odustala. Upravo zato sam, čim sa postala glavni kuvar jedne oveće porodice, posegnula za bakinim receptom koji je sada redovno na jelovniku.

Kakvog je ukus sosa od višanja?

Ovaj sos ima karakterističan balans između slatkog i kiselog ukusa. Višnje, koje su prirodno kisele, daju ovom sosu osvežavajuću kiselost, ali ključ je upravo u tome da se postigne balans dodavanjem šećera. Ovaj kontrast čini sos od višanja veoma interesantnim za nepce, jer nudi složenost ukusa koja se lepo slaže sa različitim jelima. Zato, kada budete prvi put pravili svoj voćni sos, slobodno probajte nekoliko puta i dodajte onoliko šećera koliko odgovara vašem ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za sos od višanja

Sastojci: 
500 gr. cepanih višanja
3-5 kašika šećera
2 kašike milerama
2 kašike gustina
prstohvat muškatnog oraščića
vode po potrebi
1 kašika jogurta
1 kasika putera

Priprema
1. Otopiti puter u šerpici, pa dodati oceđene višnje, šećer i malo vode.
2. Kuvati na srednjoj temperaturi sve dok višnje ne omekane
3. U posebnoj posudi promešati gustin, muskatni oraščić, mileram, jogurt. Kada se smesa sjedini, dodati je višnjama. Sve vreme mešati
4. Ako je sos pregust, dodati vode sve dok ne budete zadovoljni konzistencijom.
5. Servirati kao prilog uz svinjsko pečenje, teletinu ili divljač.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

alleko/istock/gettyimagesplus