Za ZDRAV I DUG ŽIVOT trebaju nam najmanje tri drugarice

by | januar 11, 2010

Poznato je koliko prijateljstvo može da nam pomogne u nekim situacijama, ali prema istraživanju koje se sprovodilo poslednjih deset godina u Adelaideu, prijateljstva koja nas zadovoljavaju pomažu do te granice da nam mogu produžiti život.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Prijateljice


Čini se da nam dobri prijatelji znače više i od porodice u nekim slučajevima jer dokazano štite od bolesti srca, depresije i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Većina žena kada su pod stresom instinktivno se okreće prijateljima kako bi porazgovarali sa nekim o tome – objašnjava Džoan Borisenko autorka dela „Inutarnji mir zaposlene žene“ i dodaje kako „dodir i razgor oslobađaju hormon oksitocin koji ima smirujuće dejstvo na telo i um.“

Članak se nastavlja posle reklama

 

Nije potrebno da imate 600 prijatelja na Facebooku ili pretrpani raspored društvenih događanja kako bi pomogli sebi, čak i jedno i drugo nam ponekad može više štetiti. Prema navedenoj studiji postoji nekoliko „veza“ koje su dobre za naše zdravlje koje bi svaka žena trebalo da čuva i neguje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Prijateljice

Članak se nastavlja posle reklama

 

Drugarica iz detinjstva
Ona je jedina koja se seća umetnički nastrojene šesnaetogodišnjakinje koja je pisala ljubavna pisma i ludovala za momcima. Dugotrajna prijateljstva su posebna iz nekoliko razloga. Poznaju vas i vašu porodicu dugi niz godina i vrlo verovatno imaju mnoge priče i uspomene na vas koje niko drugi nema.

– Prijateljstvo je podjednako važno i za muškarca i za žene. Osnova psihičkog zdravlja je da u svakom trenutku imate barem jednu osobu u koju imate poverenja – što je i najkraća definicija prijatelja. Razlika je u tome što u ženskim prijateljstvima često ima puno više verbalnih druženja, emocionalnih saosećanja, dok kod muškaraca ima više zajedničkih aktivnosti – tumači profesorka psihologije Ljubica Uvodić-Vranić i dodaje kako je prijatelj čarobnjak koji smanjuje tugu, a sreću udvostručuje. Očigledno, duga je lista razloga zašto dobra prijateljstva valja čuvati i negovati.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ove prijateljice vas podsećaju da ste još osoba koja ste oduvek bil.- objašnjava Rebeka G. Adams, sociolog sa Fakulteta „North Carolina“ dodavši kako je za produživanje tog prijateljstva dovoljno popričati svakih petnaestak dana, makar telefonom.

 

Novi prijatelji
Za razliku od prijatelja iz školskih klupa, novostečeni prijatelji nemaju nikakvih unapred određenih pojmova o vama.

Članak se nastavlja posle reklama

– Kako starimo često upadamo u rutinu. Novi prijatelji podstiču različita razmišljanja ali nas povezuju i sa drugim ljudima -objašnjava Pamela Meklen psiholog sa Fakulteta „Santa Barbara“.

Nađite nove prijatelje na poslu, među roditeljima prijatelja svoje dece, nabavite psa ili upišite neku aktivnost gde je velika mogućnost upoznavanja novih ljudi.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Prijateljica sa vežbanja
Ona je ta koja će vas u bilo kojem trenutku odvući na trčanje umesto da blejite u fotelji pred televizorom. Kako je vežbanje, bez obzira o kakvoj je rekreaciji reč, dokazano najvažnija stvar za mentalno i fizičko zdravlje jasno je koliko vam znače podsticajni prijatelji na tom polju.

 

Drugarice

 

Partnerovi prijatelji
Bliski odnosi sa partnerovim prijateljima su dobri za brak. Što se više porodica i prijatelji supružnika druže, pod uslovom naravno da se dobro slažu, to su partneri srećniji, otkriveno je u studiji profesora psihologije Keneta Leonarda.

 

Majka
Oko 85 odsto odraslih žena tvrdi kako imaju dobar odnos sa svojim majkama, pokazala je studija Fakulteta u Pensilvaniji. Uprkos neizbežnim sukobima između majki i ćerki tokom odrastanja, njihovi odnosi se uglavnom jaki, podupirući i bliski.

– Velika je vrednos kvalitetnog odnosa sa majkom zbog nemerljive brige koju osećaju jedna prema drugoj – objašnjava autorka studije Karen L. Fingerman i dodaje par saveta u slučaju da unutar tog odnosa često nalećete na iste prepreke.

– Ako teško uživate u vremenu koje provodite sa majkom, jednostavno prestanite da pokušavate da je promenite i fokusirajte se na ono u čemu uživate.

 

Tagovi: