ŠEĆER ubrzava starenje kože
Sjajni mladenački ten možete da izgubite i pre nego što bi trebalo, a uz poznate faktore rizika poput umora, stresa i neurednog života dermatolozi su kažiprstom uperili i na rafinisani šećer.
Previše slatkog kvari figuru, a dermatolozi upozoravaju da šećer ubrzava i starenje kože. Proces je poznat pod imenom glikozilacija (vezivanje šećera za proteine i lipide), a može da ošteti i samu strukturu kože, omogućujući nastajanje prevremenih bora i obešene kože.
Glikozilacija se smatra nepovratnim procesom jer stvara nusproizvode kojih telo ne može da se reši. Međutim, ukoliko je smanjite, teoretski, možete da usporite pojavu bora.
Kozmetičke kompanije već su izbacile kreme koje sadrže carnosine, koji privlači molekule šećera poput magneta pre nego što se one vežu za kolagen – blokirajući glikozilaciju.
Ipak, i uz najnaprednije kreme najvažnije je da se klonite ili da ograničite unos rafinisanog šećera ili fruktoze. Jedna kockica tamne čokolade sa 70 odsto kakaa je najzdravija alternativa slatkišima jer sadrži antioksidante.