Zlatna pravila o ishrani
1.Pazite na telesnu težinu. Postoji niz studija koje povezuju prekomernu telesnu težinu sa razvojem kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, artritisa, hipertenzije,…
2. Budite fizički aktivni i izbegavajte sedelački način života. Tri puta nedeljno po 30 minuta umerene aktivnosti smanjuje rizik od mnogih bolesti. Osim toga, podiže nam sposobnost mišićno-koštanog sistema, te ceo organizam radi na boljem nivou.
3. Jedite raznovrsnu hranu. Nema te namirnice koja sadrži sve potrebne elemente za normalno funkcioniranje organizma.
4. Jedite razno voće, povrće i žitarice. Osim što su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, ne sadrže veliku količinu kalorija.
5. Budite umereni u konzumiranju soli i šećera. Ne uzimajte više od jedne kašičice soli dnevno i izbegavajte natrijum koji se nalazi u raznim aditivima i konzervansima za hranu. Nema pokazatelja koji bi potvrdili štetnost šećera, ako se koristi umereno, osim kalorija koje dobijamo njegovim unosom u organizam.
6. Alkohol pijte umereno, i pokušajte da se odviknete od pušenja, ukoliko uživate u cigaretama. Dokazana je korist konzumiranja kvalitetnog vina, u umerenim količinama (1-2 čaše dnevno).