RECEPT: Primavera salata
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 40 min.
- 250 g pirinča
500 g pilećeg belog mesa
200 g mariniranih šampinjona
100 g graška iz konzerve
2 paprike babure
200 g majoneza
2 dl pavlake
1/2 veze peršuna
50 g mlevenog kikirikija
1 glavica zelene salate
mešavina začina, kari
PRIPREMA:
1. Pileće belo meso obariti u slanoj vodi, a potom ga ostaviti da se ohladi i iseći ga na kocke. Pirinač takođe obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti.
2. Šampinjone iseći na listiće, papriku na kockice, a peršun iseckati što sitnije. Zelenu salatu iskidati na listove, te dobro oprati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti pirinač, piletinu, papriku, kikiriki, peršun, grašak i šampinjone, te dodati majonez i pavlaku. Sve sastojke dobro izmešati, pa dodati kari i mešavinu začina po ukusu.
4. Gotovu salatu staviti u frižider da se ohladi, a potom je servirati na listovima zelene salate.
REČ PLUS:
Pileće meso je lako svarljivo, visoke biološke
vrednosti i dijetetske namene. Može se pripremiti na različite načine,
što utiče na nutritivnu vrednost obroka. Ovo meso sadrži belančevine u
optimalnim količinama čime osigurava organizmu gotovo polovinu dnevnih
potreba.