11 stvari koje nikada ne treba čuvati u plastičnim kutijama – propašće

by | jun 28, 2024
stvari koje ne treba čuvati u plastičnim kutijama

Možda su plastični kontejneri dostupni i jeftini, ali nisu uvek najbolje rešenje za skladištenje. Ovo su stvari koje ne treba čuvati u plastičnim kutijama

Plastične kutije mogu izgledati kao savršen način za skladištenje većine stvari. Ne propuštaju vodu, štite od štetočina i vlage, a i jeftine su. Ipak, postoje stvari koje nikada ne treba čuvati u plastičnim kutijama, a ubeđeni smo da ih upravo ovako držite.

Pre nego što počnete sve da pakujete u plastiku, proverite ovaj spisak .

Članak se nastavlja posle reklama

Stvari koje ne treba čuvati u plastičnim kutijama

Koža

Kožu nije dobro čuvati u plastici, jer može da popuca. Dakle, svoje omiljene tašne, kaiševe, nakit od kože i cipele, čuvajte u kartonskim kutijama ili pamučnim kesama, nipošto u plastici. Joša manje u plastičnim kutijama na jarkom svetlu ili višoj temperaturi.

Fotografije

Toplota  može dovesti do toga da se fotografije slepe, izblede ili oštete ako se čuvaju u plastičnoj posudi. Najbolje je da potražite posebne kutija  dizajnirane za skladištenje fotografija i to one koji imaju oznaku „arhivski kvalitet“.

Elektronika

Plastični kontejner u dobro kontrolisanom okruženju (kao što je vaš ormar u spavaćoj sobi) može biti ok mesto za osetljivu elektroniku. Ali plastični kontejner koji se čuva na mestu gde se dešavaju fluktuacije temperature i vlage (kao što je tavan ili podrum) može dovesti do oštećenja vaše elektronske opreme. Ako odlučite da čuvate svoju elektroniku u plastičnoj posudi, dodajte nekoliko paketića silika gela kako biste smanjili šanse za oštećenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Odeća i tkanine

Možda se čini da su plastične kutije kao stvorene za skladištenje vansezonske odeće, ali to nije najbolja ideja – posebno za delikatne materijale poput kašmira ili svile. Opet, potencijal za nakupljanje toplote i vlage u plastičnoj kanti ostavlja vašu omiljenu odeću u opasnosti od razvoja buđi, mirisa ili čak mrlja.

Važna dokumenta

Ako je to zaista važan dokument, ne želite da ga prepustite hirovima vlage ili mogućnosti  da izbledi dok je izložen sunčevoj svetlosti u prozirnoj plastičnoj kanti. Bolji su kontejneri za skladištenje od tkanine, drveta ili platna.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemikalije

Čuvanje hemikalija u plastičnoj kanti može dovesti do problema, naročito ako neka od hemikalija iscuri. To bi moglo dovesti do opasne reakcije.

Hrana

Korišćenje plastike za skladištenje hrane – bilo da su ostaci u frožideru ili u ostavi – potencijalno može biti problem, posebno ako ste tip koji zagreva u mikrotalasnoj.  Visoke temperature mogu prouzrokovati da hemikalije iz plastike iscure u hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana za kućne ljubimce

Baš kao i ljudska hrana, hrana za kućne ljubimce pohranjena u plastičnim kutijama mogla bi završiti sa tragovima plastike u samoj hrani. Pređite na metalne posude za hranu za ljubimce.

Sve što je mokro ili vlažno

Plastika će zarobiti vlagu i to nešto će se samo ubuđaviti i propasti. Pustite da se vlažni ili mokri predmeti osuše pre nego što ih odložite ili se odlučite za prozračni materijal za kante za odlaganje.

Članak se nastavlja posle reklama

Baterije

Ovo je više od samog plastičnog kontejnera. Čuvanje baterija na način koji im omogućava da popuste  stvara opasnost da će doći u kontakt jedne sa drugima ili drugim metalnim predmetom i da  će doći do kratkog spoja. To će u najboljem slučaju dovesti do toga da baterije izgube energiju – a u najgorem slučaju potencijalno može predstavljati opasnost od požara, posebno ako se plastični kontejner može rastopiti.

Cipele

Plastična kanta će zarobiti vlagu i mikrobe u vašim cipelama, što može dovesti do buđi, oštećenja ili neprijatnih mirisa. Izaberite kartonske kutije za cipele koje omogućavaju da vazduh struji oko vaših cipela kako biste umanjili mogućnost oštećenja.

Evgeniia Siiankovskaia/Gettyimages