RECEPT: Musaka od brokolija
POTREBNO JE: (za 6 osoba)
Priprema: 60 min. Pečenje: 45 min.
- 2 veća brokolija
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 120 g kačkavalja
- 1 glavica luka
- 3 fileta pečene paprike
- 1 kašika pirea od paradajza
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 7 jaja
- 200 g prezli
- 150 g brašna
- 3 dl ulja
- 4 dl mleka
- 1 dl pavlake
- mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Brokoli iskidati na cvetove, zatim ga kratko blanširati u slanoj vodi, te ocediti od suvišne tečnosti. Blanširane cvetove uvaljati u brašno, potom u četiri umućena jajeta i, na kraju, u prezle, pa pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
2. Luk iseckati što sitnije, filete pečene paprike iseći na kocke, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, a potom dodati mleveno meso. Dinstati uz povremeno dolivanje vode dok ne omekša. Zatim dodati filete pečene paprike, paradajz pire, mlevenu papriku i začine po ukusu, pa promešati i još kratko dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Nauljiti vatrostalnu posudu, dno prekriti polovinom pohovanog brokolija, zatim naneti fil od mesa, posuti kačkavaljem i poslagati ostatak brokolija.
5. Posebno umutiti mleko, tri jajeta i pavlaku, time zaliti pripremljenu musaku i staviti u zagrejanu rernu na 200 ºC da se peče dok ne porumeni.
REČ PLUS:
Studije pokazuju da je likopen, koji se nalazi u paradajzu, snažan
antikancerogen, baš kao i idoli, koji se nalaze u brokoliju i kupusu.