Nezdravi sastojci zdrave hrane
Najnovija studija pokazala je da veoma mali procenat ljudi obraća pažnju na sastojke namirnica koje svakodnevno kupuje i konzumira.
Istraživanje je pokazalo da 33 odsto ljudi skoro uvek pogleda kalorijsku vrednost i sastojke namirnica, ali kada su naučnici počeli da prate njihove navike dok kupuju, pokazalo se da samo 9 odsto ljudi zaista prati te podatke na pakovanjima namirnica.
Čak i kada pročitaju sastojke, veoma mali broj ljudi zaista zapamti ono što je pročitao.
Iako su ove brojke začuđujuće, istraživači kažu da su sasvim očekujući, jer ljudi u većini slučajeva nemaju vremena da se posvete svakoj namirnici koju kupe, a i veliki broj sastojaka nije napisan tako da je razumljiv za „običnog čoveka“, pa osim ako se prethodno ne informišu neće umeti da prepoznaju nezdrave sastojke, koji se često dodaju čak i u zdrave namirnice.
Na primer, kada kupujete margarin ili puter, obratite pažnju da ne sadrži transmasne kiseline, sušenom voću često se nepotrebno dodaje šećer, dok se u pakovanu hranu takođe bez ikakve potrebe dodaju ulja.
Da li vi proveravate sastojke hrane koju kupujete?