RECEPT: Pileći rolat u sosu od šampinjona
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 40 min. Pečenje: 45 min.
- 600 g pilećeg belog mesa
100 g bekon slanine
4 jajeta
1 glavica luka
2 kriške hleba
0,5 dl ulja
mešavina začina, biber
Za sos od šampinjona:
- 300 g šampinjona
- 1 glavica luka
- 1 kašika senfa
- 1 dl belog vina
- 5 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Piletinu samleti u mašini za mlevenje, bekon slaninu i luk sitno iseckati, a 2 jajeta obariti i izrendati na krupno rende. Kriške hleba natopiti vodom, pa dobro ocediti i izmrviti.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, a zatim ga ocediti od suvišne masnoće.
3. U većoj posudi sjediniti mleveno meso, izmrvljen hleb, prženi luk, slaninu, rendana jaja i 2 presna jajeta, te dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
4. Od pripremljene mase ručno oblikovati rolat. Tepsiju nauljiti, staviti u nju oblikovan rolat i prekriti folijom. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 ºC, pa skloniti foliju i peći dok ne porumeni.
5. Pečen rolat ostaviti da se ohladi,
a zatim ga iseći na parčad, preliti sosom od šampinjona i poslužiti uz pire krompir.
Sos od šampinjona:
1. Luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja kako bi porumeneo. Zatim dodati šampinjone isečene na listove, te dinstati dok šampinjoni ne omekšaju a suvišna tečnost ne ispari.
2. Dodati senf i posuti brašnom, pa polako sipati belo vino i malo vode mešajući sve vreme kako bi se dobila odgovarajuća gustina.
3. U gotov sos dodati začine po ukusu.
REČ PLUS:
Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od
mineralnih sastojaka značajne su količine kalcijuma. Uz plodove mora,
najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim
količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a poseduje i
antikancerogeno delovanje.