Jelovnik za bolje PAMĆENJE

by| februar 4, 2010

Ivana DjurovicRiba, avokado, integralne žitarice, jezgrasto voće, jaja, lisnato povrće i soja samo su neke od namirnica koje jačaju memoriju i podstiču funkciju moždanih ćelija.


Za dobru memoriju i koncentraciju veoma je važna izbalansirana ishrana. Pravilan izbor namirnica i pažljivo isplaniran jelovnik mogu da uspore starenje mozga, podstaknu uspavane moždane funkcije, pomognu pri učenju i podignu raspoloženje i motivaciju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Mozak se hrani glukozom
Mozak se ne hrani proteinima, već glukozom koja je najvažnije „gorivo“ za ćelije mozga. Da bi se održao stalan nivo glukoze u krvi, posebno u vreme intelektualnih napora, trebalo bi konzumirati što više ugljenih hidrata koji se sporo razlažu: mahunarke, suvo i sveže voće, integralne žitarice, povrće, jezgraste plodove.

 

Koncentracija direktno zavisi od glukoze koja stalno pristiže u krvotok, pa treba uzimati više manjih obroka u toku dana. Nakon teškog i obilnog obroka može da se javi pospanost, pošto zbog apsorpcije hrane digestivnim traktom kruži veća količina krvi. Zato uoči događaja koji zahtevaju dobru koncentraciju nikada ne treba jesti mnogo ili unositi meso i masnu, kaloričnu hranu, već se preporučuje lagani, kombinovani obrok od žitarica, voća i meda, uz sok ili posni jogurt. S druge strane, izbegavanje jutarnjeg obroka slabi pamćenje i sposobnost koncentracije, dok kvalitetan doručak od mleka i žitnih pahuljica sa voćem, ili nešto „jači“ obrok od jaja, šunke, integralnog hleba i soka poboljšava koncentraciju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Riba
Jelovnik za bolje pamcenjeRiba se s pravom naziva „hranom za mozak“, jer je kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za razvoj i funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Ishrana bogata ovim dragocenim materijama umanjuje rizik od demencije i moždanog udara, a igra i veliku ulogu u poboljšanju pamćenja, posebno u starosti. Za jačanje koncentracije najbolji su losos, sardine i plava riba.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Avokado
Pored toga što blagotvorno deluje na moždane ćelije, ova dragocena biljka obiluje zdravim mastima, mineralima, vitaminima i fitosterolima. Značajan je izvor antioksidanta glutationa i vitamina E. Zbog visoke kalorijske vrednosti, treba ga koristiti kao namaz ili dodatak salatama.

 

Voće
Flavonoidi iz voća poboljšavaju memoriju, a fruktoza kojom obiluju ove namirnice odličan je izvor energije neophodne za intelektualni i fizički rad. Kvalitetan izbor su banane, pomorandže, kajsije, breskve, jagode… Jabuke sadrže guercitin koji sprečava nastanak Alchajmerove bolesti, a borovnica štiti mozak i smanjuje rizik od pojave demencije.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Integralne žitarice
Integralne žitarice kvalitetan su izvor ugljenih hidrata (glukoze) i sadrže dovoljno vitamina B kompleksa koje poboljšavaju kognitivnu funkciju mozga i memoriju.

 

Jezgrasto voće
Ovi plodovi sadrže vitamin E koji usporava starenje ćelija mozga i bogati su nezasićenim masnim kiselinama.

 

Lisnato povrće
Dnevni unos 1-3 porcije zelenog povrća (spanać, zelena salata, blitva…) može da uspori razvoj demencije.

Članak se nastavlja posle reklama

Jaja
Jaja su odličan izvor aminokiselina neophodnih za dobro pamćenje.

 

Soja
Ova lekovita mahunarka poznata je i po tome što sadrži izofl avone – prirodne estrogene koji imaju pozitivne efekte na poboljšanje memorije.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ginko biloba
Za poboljšanje pamćenja često se koristi ekstrakt ove biljke, čija aktivna materija ginkozid stimuliše cirkulaciju krvi kroz sitne kapilare mozga. Ginko indirektno hrani mozak podstičući dotok krvi u centralni nervni sistem, što poboljšava njegove funkcije. Izbegavati kombinacije sa aspirinom, i ne koristiti ga u trudnoći.

 

Fosfor
Fosfor je veoma važan za ishranu moždanih ćelija. Ima ga u žumancetu, ribi, školjkama i morskim plodovima, belom luku,kukuruzu, brusnicama, žitaricama, mahunarkama, soji, mleku i mlečnim proizvodima. Učestvuje u procesu stvaranja aminokiselina i asimilaciji masti i ugljenih hidrata. Ipak, u prevelikim količinama negativno utiče na rad srca i potencijalno je opasan.

 

Blagotvorni čajevi

Članak se nastavlja posle reklama

Kopriva
Kafenu kašicicu koprive preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti 5 minuta da odstoji. Procediti i popiti odmah. Caj nikako ne kuvati, jer tako gubi lekovita svojstva.

 

Zensen caj

 

Ženšen
Ženšen (ginseng) se može naci u prodavnicama zdrave hrane, kao instant caj, ili u obliku suvog korena. Preliti 1-2 g suvog korena sa 2 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 4-5 minuta, u zavisnosti od toga koju jačinu čaja želite. Komadići korena mogu se iskoristiti još 2-3 puta za pripremu čaja, a zatim ih treba pojesti. Ženšen se može dodavati i drugim biljnim napicima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor: Lekovito bilje

 

Tagovi: