RECEPT: Sočna torta sa ananasom

by| februar 12, 2010

Socna torta sa ananasom

POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 60 min. Pečenje: 40 min.

 

Za koru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 1,5 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 8 kašika brašna

Za fil I:

  • 2 konzerve ananasa

Za fil II:

  • 250 g šećera
  • u prahu
  • 250 g putera
  • 4 jajeta
  • 250 g prženih mlevenih lešnika

Za dekoraciju:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 3 kesice šlaga

 

PRIPREMA:

Članak se nastavlja posle reklama

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
2. Žumanca umutiti sa šećerom i mlekom te postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo, pa dobro izmešati.
3. U masu od žumanaca dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći dok ne porumeni.
5. Pečenu piškotu ostaviti da se ohladi. Zatim odseći poklopac, a unutrašnjost izdubiti kašikom tako da na dnu i bočnim zidovima ostane 1 cm piškote.

Fil I:
1. Izvađenu piškotu iseći na kockice, ananas procediti od soka i iseći takođe na kockice, a sok sačuvati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti piškotu i ananas, te preliti polovinom soka od ananasa i dobro izmešati.

 

Fil II:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti šećer u prahu i puter, i dobro izmiksati, a potom dodavati jedno po jedno žumance i mutiti sve vreme.
3. Zatim dodati pržene mlevene lešnike i sneg od belanaca, pa polako promešati.

Finalni postupak:
1. U izdubljenu piškotu sipati fil I i poravnati, dodati fil II te i njega poravnati.
2. Odgore staviti odsečen poklopac od piškote i natopiti ga preostalim sokom od ananasa. Na kraju tortu premazati umućenim šlagom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

REČ PLUS:

Osim vitamina C bogat je i vitaminima B grupe. Ananas sadrži enzim bromelin, koji je slican pepsinu, našem snažnom enzimu za varenje belancevina. Kolut ili dva svežeg ananasa preporucuje se nakon težeg rucka ili vecere s mnogo mesa, jer ono ima puno proteina.

 

Izvor:  

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: