Četiri najveća mita o majčinstvu

by | maj 29, 2012

Žene su sklone upoređivanju sa nerealnim slikama i često osećaju da nisu dovoljno dobre. Ovo se ne odnosi samo na fizički izgled, već i na majčinstvo. Od reklama sa savršenim mamama, do bestselera koji obećavaju proverenu formulu vaspitanja dece, do slavnih mama koje na prvi pogled sve čine s lakoćom…

Kao majka, svaka žena ima mnogo obaveza koje često ne može da postigne, ali to ne mora da je čini lošom majkom. Ovo su četiri najveća mita o majčinstvu u koja nipošto ne bi trebalo da verujete.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit 1: Dobroj mami su deca uvek draga.

Sasvim u redu priznati da vam deca u nekom trenutku nisu najdraža bića na svetu. Kada potiskujete ta osjećanja, imate više šanse da izgubite kontrolu i da se ponašate na način zbog kojeg ćete posle zažaliti.

Mit 2: Dobra mama se odmah poveže s detetom.

Članak se nastavlja posle reklama

U većini slučajeva žene odmah imaju jak instinkt da zaštite, neguju i vole svoje dete. Ipak, ponekad im se novorođenče u početku može činiti kao stranac. Poput svake veze, osećanja se razvijaju vremenom.

Mit 3: Dobra mama sve može sama.

Članak se nastavlja posle reklama

Svako zna barem jednu ‘savršenu’ mamu – onu koja uvek ima savršeno blistavu kuhinju, dobro vaspitanu decu i uzbudljivu karijeru. Ipak, mi je ne vidimo u situacijama kada joj deca vrište ili kada se svađa sa suprugom

Mit 4: Dobre mame se stalno sa decom i ona je vole zbog toga.

Članak se nastavlja posle reklama

Ponekad bliskost rezultira omalovažavanjem. Nema studije koja pokazuje koliko je vremena dovoljno provoditi s decom da bi vas ona voljela. Bitna je priroda interakcije: ako slušate svoju djecu, smeete se s njima i opuštate, brinete se da se osećaju voljeno, učite ih da su veze izvor užitka, ona će vas voleti zbog toga, a ne zato što im pomažete da se obuku ili dodajete čašu vode.

Tagovi: