Gastro

Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane

by Ranka Bulatović

03.07.2024
Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane
Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane
Hladna krem čorba od krastavca idealna za vrele letnje dane

Hladna krem čorba od krastavca je pravi praznik za nepca. Ukusna je, lako se priprema i osvežiće vas za tili čas u vrelim letnjim danima. 

Juče smo imali naglo zahlađenje, ali već danas se temperature vraćaju na prav letnje. A to znači da ćemo sve manje vremena provoditi u kuhinji. A ako ne možete da zamislite živt bez ukusne čorbe, onda napravite hadnu, bez kuvanja. I to od krastavca.

Hladna krem čorba od krastavca je i zdrava

Čorba od krasvca neće samo zadovoljiti vaše čulo ukusa (i mirisa ako volite mirođiju), ona će i snabdeti vaše telo dragocenim sastojcima koji čuvaju zdravlje. Krastavac, iako se često smatra bezukusnim i jednostavnim povrćem, zapravo je bogat izvorom hranjivih sastojaka, a ovo su ključni:

  • Voda: Krastavac je sastavljen od oko 96% vode. To ga čini idealnom namirnicom za uživanje u vrućim letnim danima ili nakon treninga, kada se povećano znojite.
  • Vitamini: Krastavac je dobar izvor vitamina C, važnog antioksidansa koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Takođe sadrži vitamin K, koji je bitan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Minerali: Krastavac je bogat kalijumom, mineralom koji pomaže u regulisnanju krvnog pritiska i sprečavanju srčanih bolesti. Takođe sadrži manje količine magnezijuma, fosfora i kalcijuma.
  • Prehrambena vlakna: Krastavac sadrži i prehrambena vlakna, koja su važna za probavu i opšte zdravlje creva. Vlakna brzo daju osećaj sitosti, smanjuju nivo holesterola i kontrolišu nivo šećera u krvi.
  • Antioksidansi: Osim vitamina C, krastavac sadrži i druge antioksidanse, kao što su flavonoidi i kukurbitacin. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, a samim tim smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su karcinom i bolesti srca.

Kako se priprema

Sastojci:

  • 2 velika krastavca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 šolja jogurta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike sitno iseckane mirođije
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite i oljuštite krastavac (ako je organski, ne morate da ga ljuštite, samo ga dobro operite). Isecite krastavac po dužini i kašičicom uklonite mekani, središnji deo sa semenkama. Zatim ga isecite na komadiće.
  2. Oljuštite i isecite crveni luk na komadiće. Ako nemate crveni, može i crni luk.
  3. Sipajte sve sastojke u blender i dobro izmiksajte. Ohladite čorbu u frižideru pre služenja.
  4. Napomena: Po želji, možete dodati i drugo začinsko bilje.

Prijatno!