Žerbo kocke
SASTOJCI:
Za testo:
2 dl mleka
1 kvasac
1 kašika šećera
550 g brašna
250 g masti
3 žumanceta
1 kašičica soli
Za fil:
džem od kajsija z
250 g mlevenih oraha z
250 g šećera z
1 vanil-šećer z
Za glazuru:
100 g čokolade z
malo margarina
PRIPREMA:
1. Staviti kvasac u mleko da nadođe, dodati šećer.
2. Umesiti brašno, mast, so, žumanca i sjediniti sa kvascem.
3. Testo podeliti na 4 jufke i razviti.
4. Koru staviti u podmazanu tepsiju, premazati je džemom, posuti mlevenim orasima i šećerom.
5. Na prvu filovanu koru naneti drugu pomoću oklagije, te postupak ponavljati dok ima materijala.
6. Kolač izbockati viljuškom i peći na 220 °C oko 30 min.
7. Otopiti čokoladu sa malo margarina, premazati kolač i posuti ga vanil-šećerom.
8. Žerbo kocke služiti hladne.
PRIJATNO!
Napomena: Kolač može dugo da stoji na hladnom, čak bude i ukusniji!
Recept Zdenke Tadić iz Zrenjanina
Izvor: Pošalji recept