Zdravstveni rizici za koje verovatno niste znali

by | jun 3, 2012

Neke opasnosti ni ne primećujemo. Mislimo da je proizvod siguran ako je na tržištu. Ali, mnogi proizvodi sadrže sastojke koji s vremenom ozbiljno narušavaju zdravlje.

Mobilni telefon

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je, barem zvanično, ukupan rizik i dalje vrlo nizak, pojedina istraživanja pokazuju da ljudi koji su tokom protekle decenije ili duže telefonirali svakodnevno koristili mobilni telefon, imaju veću verovatnoću da obole od tumora na mozgu. Slanje SMS poruka ili razgovor za vreme vožnje učetverostručuju mogućnost za automobilsku nesreću, što možda predstavlja daleko veći rizik od zračenja. Ljudima koji ne mogu bez mobilnog, savetuje se da koriste hands-free, kako bi umanjili zračenje koje je najveće kada mobilni držimo kod glave.

Plastične zavese za tuširanje

PVC zavese nose opasnost zbog potencijalnih reakcija do kojih može doći, a koji mogu biti akncerogeni toko duže izloženosti, ali i u kratkom vremenskom razdoblju mogu izazvati mučninu i glavobolje.

Članak se nastavlja posle reklama

Osveživač prostorija

Jedno istraživanje njujorške zdravstvene organizacije pokazalo je da je česta upotreba isveživača vazduha jedan od najvećih uzroka razvoja astme kod dece.

Članak se nastavlja posle reklama

Antibakterijski sapuni

Na listi sastojaka velikog broja antibakterijskih sapuna za ruke, gelova za telo i nekih zubnih pasta je triklosan, koji uništava bakterije, ali istovremeno može podstići i razvoj nekih opasnih bakterija koje su otporne na antibiotike.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: