Kuvanje na GAS je opasno i nezdravo

by| februar 20, 2010

Šporeti na gas nisu opasni samo zato jer rasejana domaćica može da zaboravi da ih isključi i tako izazove požar, već i zato što povećavaju rizik da se oboli od raka, tvrde naučnici.

kuvanje na gasGas proizvodi daleko više kancerogenih isparenja, kojih je posebno mnogo prilikom prženja na gasnom šporetu, piše britanski „Independent“.

 

Ova isparenja mogu da prouzrokuju rak pluća, bešike i cerviksa (grlić materice). Upravo ta isparenja, smatraju naučnici, razlog su tako visokog procenta žena nepušača obolelih od raka pluća.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanja na Tajvanu pokazala su da rizik od raka raste srazmerno vremenu provedenom u kuvanju i da je on daleko veći kod onih koji kuvaju svaki dan.

 

Tako je u Kini velika učestalost raka pluća kod kuvara, što se objašnjava dugim vremenskim periodom udisanja isparenja od vrelog ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

(MONDO)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: