Čovek poseduje i ukus za MASNO

by| mart 11, 2010

Osobe osetljive na ukus masti imaju tendenciju da manje jedu i budu manje sklone gojenju, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu Dikin u Australiji.

masna hrana

Novootkriveni osećaj za masno bio bi šesti – posle ukusa za slatko, kiselo, slano, gorko i bogato proteinima.

Vođa australijskog istraživanja Rasel Kist ističe da ono počiva na ranijim studijama, obavljenim u SAD, kojima je utvrđeno da životinje imaju osećaj za masno.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Australijski tim je razradio test za procenu sposobnosti ljudi da razluče ukus raznih masnih kiselina koje su uobičajene u hrani. Utvrđeno je da oštrina tog ukus varira od osobe do osobe.

 

– S obzirom na to da su masti danas lako dostupne i uobičajeno se konzumiraju u ishrani, može se pretpostaviti da naše čulo ukusa vremenom može da otupi na njihov ukus, što neke ljude čini sklonijim da jedu previše masne hrane – objašnjava Kist.

Članak se nastavlja posle reklama

 

On naglašava da bi se utvrđivanjem zašto su jedni osetljivi na taj ukus, a drugi nisu, moglo doći do načina da se pomogne ljudima da smanje unos masti, pa time i gojaznost.

Članak se nastavlja posle reklama

 

(Tanjug)

Tagovi: