Čovek poseduje i ukus za MASNO
Osobe osetljive na ukus masti imaju tendenciju da manje jedu i budu manje sklone gojenju, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu Dikin u Australiji.
Novootkriveni osećaj za masno bio bi šesti – posle ukusa za slatko, kiselo, slano, gorko i bogato proteinima.
Vođa australijskog istraživanja Rasel Kist ističe da ono počiva na ranijim studijama, obavljenim u SAD, kojima je utvrđeno da životinje imaju osećaj za masno.
Australijski tim je razradio test za procenu sposobnosti ljudi da razluče ukus raznih masnih kiselina koje su uobičajene u hrani. Utvrđeno je da oštrina tog ukus varira od osobe do osobe.
– S obzirom na to da su masti danas lako dostupne i uobičajeno se konzumiraju u ishrani, može se pretpostaviti da naše čulo ukusa vremenom može da otupi na njihov ukus, što neke ljude čini sklonijim da jedu previše masne hrane – objašnjava Kist.
On naglašava da bi se utvrđivanjem zašto su jedni osetljivi na taj ukus, a drugi nisu, moglo doći do načina da se pomogne ljudima da smanje unos masti, pa time i gojaznost.
(Tanjug)