Još tri razloga za sladoled!

by | jul 3, 2012

Ukoliko konzumiramo sladoled u umerenim količinama, bez brige možemo uživati u ovoj omiljenoj letnjoj poslastici. Pored osveženja i prelepog ukusa, sladoled donosi još neke povoljnosti po naše zdravlje. 

1. Sladoled je bogat kalcijumom.

Članak se nastavlja posle reklama

Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 miligrama kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka kao osnovnog i najvažnijeg sastojka, sladoled će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i  B.

2. Sladoled pomaže u održavanju telesne težine

Neke studije tvrde da kalcijum uslovno smanjuje kalorijsku vrednost sladoleda koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama. To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je „manji greh“ u odnosu na druge deserte.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Sadrži vitamine i antioksidanse

Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća doneće vam neophodne vitamine, dok će oni od kafe i čokolade osigurati dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce i krvne sudiove i ojačava imuni sistem.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: