Još tri razloga za sladoled!
Ukoliko konzumiramo sladoled u umerenim količinama, bez brige možemo uživati u ovoj omiljenoj letnjoj poslastici. Pored osveženja i prelepog ukusa, sladoled donosi još neke povoljnosti po naše zdravlje.
1. Sladoled je bogat kalcijumom.
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 miligrama kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka kao osnovnog i najvažnijeg sastojka, sladoled će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i B.
2. Sladoled pomaže u održavanju telesne težine
Neke studije tvrde da kalcijum uslovno smanjuje kalorijsku vrednost sladoleda koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama. To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je „manji greh“ u odnosu na druge deserte.
3. Sadrži vitamine i antioksidanse
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća doneće vam neophodne vitamine, dok će oni od kafe i čokolade osigurati dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce i krvne sudiove i ojačava imuni sistem.