RECEPT: London torta

by| mart 17, 2010

 

London torta

 

POTREBNO JE: (za 15 osoba)
Priprema: 90 min. Pečenje: 140 min.
Mrsno jelo

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za prve dve kore:

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 240 g badema
  • 4 vanil-šećera
  • 4 kašike brašna

Za druge dve kore:

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 240 g oraha
  • 4 vanil-šećera
  • 2 štangle čokolade za kuvanje
  • 4 kašike brašna

Za prvi i drugi fil:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 24 žumanceta
  • 24 kašike šećera
  • 500 g margarina
  • 120 g prženih mlevenih lešnika
  • 200 g mlečne čokolade

Za treći fil:

  • 300 g oraha
  • 200 g šećera
  • 1 dl vode

Za dekoraciju:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 1 l slatke pavlake

 

 

PRIPREMA:

 

Prve dve kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca i 250 g šećera, a zatim dodati 120 g poparenih, oljuštenih i samlevenih badema, 2 vanil-šećera i 2 kašike brašna, te lagano promešati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni 35 minuta na 200 ºC. Na isti način od preostalog materijala napraviti još jednu koru. 

Članak se nastavlja posle reklama

Druge dve kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca i 250 g šećera, te dodati 120 g mlevenih oraha, 2 vanil-šećera, 1 štanglu rendane čokolade i 2 kašike brašna, pa lagano izmešati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni 35 minuta na 200 ºC. Na isti način od preostalog materijala napraviti još jednu koru.

Prvi i drugi fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 24 žumanceta i 24 kašike šećera, te kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a zatim ostaviti da se ohladi. U ohlađenu masu dodati 2 penasto umućena margarina, pa umutiti mikserom.
2. Pripremljen fil podeliti na dva dela, te u jedan deo staviti 120 g prženih i mlevenih lešnika, a u drugi dodati 200 g rendane mlečne čokolade i promešati.

Treći fil:
1. Sjediniti mlevene orahe i šećer, te popariti sa malo vode i prokuvati kako bi se dobila gusta kašasta masa.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati sledećim redom: koru od oraha premazati filom od lešnika, zatim dodati koru od badema te premazati filom od oraha. Prekriti drugom korom od badema i naneti fil od čokolade, a na kraju staviti drugu koru od oraha.
2. Posebno umutiti slatku pavlaku i premazati je preko torte.

 

REČ PLUS:

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Izvor:  

Tagovi: